Un cadou deosebit – o icoană

Un cadou deosebit pe care îl puteți oferi atât de Sfintele Sărbători ce se apropie, cât și cu ocazia oricărei aniversări sau eveniment deosebit (nuntă, botez), este o icoană. O icoană autentică cu Sfântul al cărui nume îl poartă, puteți oferi celor dragi din familia dumneavoastră la orice aniversare. Un astfel de cadou poate fi destul de costisitor dar el rezistă în timp și poate fi lăsat moștenire de la o generație la alta.

Și cu ocazia nunții, o icoană este un cadou foarte potrivit, ea amintindu-le celor doi de binecuvântarea primită la cununie, de legământul făcut în fața altarului și ajutându-i să treacă mai ușor prin necazurile vieții, dacă se închină cu evlavie.  La cununie se poate oferi icoana cu Sfântul sau praznicul pe care cei doi și-l aleg ca fiind hramul casei lor.

În vechime, în Rusia, fiecare copil primea la botez o icoana cu Sfântul al cărui nume îl purta, pentru a-i fi ocrotitor pentru tot restul vieții.  Aceasta se numea icoana rostului pentru ca avea înălțimea egală cu cea a copilului de la naștere.  Avea un rol deosebit în viața copilului, care era de mic familiarizat cu rugăciunea, cu viața sfântului ocrotitor pe care îl avea ca exemplu în viața sa.

Dacă copilul nu poartă un nume de Sfânt, atunci se poate alege o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul sau o icoană cu un Sfânt la care părinții copilului au evlavie. Dacă copilul poartă un nume de Sfânt ( mai rar) pentru care nu există o reprezentare iconografică, se poate cere iconarului să facă icoana sfântului, având la bază viața Sfântului respectiv.