Acatistul Sfintei Împărtăşanii

Rugaciunile incepatoare, apoi:

Condacul 1:

Alesule Mire al sufletelor si al inimilor, facandu-Te om si murind pe cruce Te-ai logodit pe vecie cu toata omenirea, dandu-ne ca zalog pentru viata cea vesnica preacurat Trupul Tau si scump sangele Tau. Desi sunt cu totul nevrednic, dupa Cuvantul Tau, indraznind spre indurarile Tale, iata, ma aproprii de dumnezeiasca Ta cina si cutremurat de maretia ei strig catre Tine: Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Icosul 1:

Vazandu-Te proorocul Isaia in cer pe scaun inalt si maret, strigand cu infricosare: ” Vai mie, ca sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate”, inger ai trimis sa curete gura lui cu carbune aprins luat de pe jertfelnicul ceresc. Cum dara voi indrazni eu, cel pangarit cu sufletul si cu trupul, sa ma apropii de impartasirea dumnezeiestilor Tale Taine, de nu ma vei curati chiar Tu, Mantuitorul meu? Pentru aceasta din adancul inimii mele strig catre Tine:

Iisuse Preaindurate, atingete cu focul dragostei Tale de buzele mele necurate;
Iisuse, arde spinii multelor mele pacate;
Iisuse, inima curata zideste intru mine si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele;
Iisuse, scoate din teminta pacatelor ticalosul meu suflet;
Iisuse, sterge gandurile mele necurate si obiceiurile cele rele;
Iisuse, intareste pasii mei pe calea poruncilor Tale;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 2:

Dorind sa mananci cu ucenicii Tai ultimul pasti dinaintea patimilor Tale, ca sa le dai ultima si cea mai mare dovada a dragostei Tale ai trimis cu doua zile mai inainte pe doi dintre ei in Ierusalim sa-l pregateasca, invatandu-ne astfel si pe noi ca se cuvine sa ne pregatim pentru a manca dumnezeiasca Ppasca, adica Trupul si Sangele Tau. Pentru aceasta cu multumire strigam Tie : Aliluia!

Icosul 2:

„Scoate-Ti incaltamintea din picioarele tale, ca locul pe care calci este sfant”, i s-a spus lui Moise din rugul care ardea dar nu se mistuia din cauza nevazuitei Tale prezente. Potirul cu preacurat Trupul Tau si preascump Sangele Tau cu adevarat este mai sfant decat rugul cel aprins! Iara eu, cel necurat, vandut pacatelor, cel ce nu sunt decat tarana, cu credinta si smerenie strig Tie:

Iisuse, Atottiitorule, dezbraca-ma de omul cel vechi si de toate nelegiuirile lui;
Iisuse, omoara samanta raului care se ascunde in mine;
Iisuse, rupe lanturile pacatului cu care m-a legat vrasmasul;
Iisuse, da-mi inima smerita si duh de pocainta;
Iisuse, scapa-ma de ispitirea si de amagirea celui rau;
Iisuse, intareste-ma in credinta si dragostea catre Tine;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 3:

„Parintii vostri au mancat mana in pustie si au murit…Eu sunt painea cea vie, care s-a pogorat din cer. Cine mananca din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu”. Asa le-ai spus iudeilor care veneau la Tine cerand un semn ca mana cea din cer din vremea lui Moise. Iar noi, cei ce am auzit si am vazut implinindu-se cele fagaduite, cu frica strigam: Aliluia!

Icosul 3:

Sculandu-Te de la Cina, cum arata Sfantul Evanghelist Ioan, Te-ai dezbracat de haine si, luand un stergar, Te-ai incins cu el si ai spalat picioarele ucenicilor Tai, invatandu-ne prin aceasta sa nu ne apropiem de Sfanta Imartasanie fara sa ne curatim de pacatele noastre cu lacrimile pocaintei. Avand mare trebuinta sa fiu curatit cu Sfintele Tale Taine, dar lipsit de pocainta in inima mea cea impietrita, cu Sfantul apostol Petru strig Tie:

Iisuse, Preabunule, spala-mi nu numai picioarele, ci si mainile si capul;
Iisuse, da-mi sa vad adancul pacatelor mele;
Iisuse, deschide izvor de pocainta in sufletul meu;
Iisuse, inmoaie-mi inima cu roua milostivirii Tale;
Iisuse, ingradeste-ma cu frica Judecatii Tale si a chinurilor vesnice;
Iisuse, desteapta constiinta mea cea adormita si intareste glasul ei;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 4:

„Au nu este acesta Iisus, fiul lui Iosif, si nu stim noi pe tatal Sau si pe mama Sa? Cum spune El acum: M-am coborat din cer?…Cum poate Acesta sa ne dea Trupul Lui sa-l mancam?” Ziceau intre ei iudeii auzind uimitoarea fagaduinta ca Te vei da ca hrana celor credinciosi; dar inimile lor impietrite nu i-au lasat sa creada cu smerenie si simplitate si sa strige Tie: Aliluia!

Icosul 4:

„Daca nu vei manca trupul Fiului Omului si nu vei bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi” le-ai spus iudeilor zabavnici in credinta si cuvantul acesta li s-a parut greu de auzit chiar si unora dintre ucenicii Tai care nu cunosteau inca Tainele Imparatiei lui Dumnezeu. Dar noi, luminati de lumina Evangheliei si cu fata descoperita privind slava Ta cea dumnezeiasca, cu credinta si cu dragoste strigam Tie:

Iisuse, Tu toate le porti cu marirea si puterea slavei Tale;
Iisuse, Tu faci si implinesti mai mult decat poate mintea noastra sa priceapa;
Iisuse, Tu ai trimis mana din cer ca zalog pentru adevarata Taina;
Iisuse, apa din stanca ai facut sa tasneasca preinchipuind aceasta Taina;
Iisuse, Tu le-ai trimis in pustie iudeilor flamanzi un nor de prepelite pentru hrana;
Iisuse, in fata ochilor necrdinciosilor iudei ai saturat cinci mii de oameni cu cinci paini;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 5:

Luand paine si binecuvantand, ai frant si, dand ucenicilor, ai zis: ” Luati, mancati, acesta este Trupul Meu!” Apoi dandu-le paharul le-a zis: ” Beti dintru aceasta toti. Acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa pentru iertarea pacatelor”. Ascultand de dumnezeiescul si preablandul glas, sa multumim Domnului strigandu-I: Aliluia!

Icosul 5:

„Cel ce mananca trupul Meu si bea Sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el”. ” Acela are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi” pentru viata si bunatatile ceresti. Cautand sa ma invrednicesc de aceasta inviere, de viata cea mult dorita, iti strig din adancul sufletului:

Iisuse, apropie-Te de cel ce cauta a se uni cu Tine;
Iisuse, intra in mine, in cele dinlauntru ale mele, in oasele mele, in toata fiinta mea;
Iisuse, fii lumina intunecatei mele minti;
Iisuse, umple adancul inimii mele, pe care lumea toata nu-l poate acoperi;
Iisuse, desteapta glasul constiinei mele;
Iisuse, intareste si calauzeste vointa mea;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 6:

„Adevarat zic voua, ca unul din voi Ma va vinde” ai spus cu durere in suflet ucenicilor Tai la Cina cea de Taina. Si fiecare dintre cei ce erau curati de acest gand, intreba: „Nu cumva eu sunt, Doamne?”, aratand prin aceasta adancul smereniei celei intelepte. Sunt eu, oare, la fel de curat? Ce raspuns voi da eu, cel ce cad si Te vand de sapte ori pe zi? Dar ca sa nu ma indepartez cu totul de Tine, Te rog, Iisuse, paceste-ma, ca Tie Iti multumesc strigand: Aliluia!

Icosul 6:

„Precum mladita nu poate sa aduca roade de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi daca nu ramaneti in Mine. Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa”. Asa i-ai invatat Tu, Doamne, pe ucenicii Tai preaiubiti in drum spre Ghetsemani. Luand aminte la aceasta si cunoscand neputinta firii lipsite de harul Tau, Tie ma rog cu staruinta:

Iisuse, prin care toate s-au facut, rasadeste-ma in gradina Ta ce de-viata-datatoare;
Iisuse, Vita cea adevarata, altoieste-ma in Tine ca pe o mladita salbatica;
Iisuse, Radacina cea vie, umple-ma cu seva Vietii celei vesnice;
Iisuse, Biruitorul mortii, curateste-ma de tot ce s-a uscat din cauza arsitei patimilor mele;
Iisuse, Izvorul bunatatilor, infrumuseteaza-ma cu florile bunelor simtirii;
Iisuse, Cel bogat in milostivire, daruieste-mi roadele pocaintei celei adevarate si o viata dreapta;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 7:

„Doamne, cine este cel ce Te va vinde?” te-a intrebat ucenicul care rezemat la pieptul Tau.” Acela este, i-ai raspuns, caruia Eu, intingand bucatica de paine, i-o voi da.” Si intingand bucatica i-ai dat-o lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul, indemnandu-l astfel la pocainta. Dar acela, plin fiind de duhul rautatii, n-a vrut sa inteleaga glasul si iubirea Invatatoruluiu si Domnului sau. Scapa-ma cu harul Tau de rautatea inimii mele, ca sa-Ti strig pururea: Aliluia!

Icosul 7:

Tu, Cel plin de mila pentru neamul omenesc cel slabanogit, ai voit a ne da noua preacurat Trupul Tau si scump Sangele Tau sub forma panii si a vinului. Minunandu-ma de milostivirea si de intelepciunea Ta, cu multumire strig Tie cantare de lauda:

Iisuse, Tu cu iubire de oameni si cu intelepciune savarsesti toata lucrarea mantuirii noastre;
Iisuse, Tu ai randuit Sfintele Taine ale mantuirii dupa masura slabiciunii intelegerii si simtirii noastre;
Iisuse, pentru incredintarea celor care se indoiau, la Cina cea de Taina ai descoperit, sub forma painii si a vinului, insusi Trupul Tau si insusi Sangele Tau;
Iisuse, Tu le-ai aratat slujitorilor vrednici ai Sfantului Altar pe Sfantul Duh coborand pentru prefacerea darurilor;
Iisuse, Tu trimiti pe ingerii Tai sa fie de fata la savarsirea dumnezeiestilor slujbe;
Iisuse, prin minunile aratate la Sfanta Liturghie ai intors la credinta pe multi necredinciosi;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 8:

Dupa ce vanzatorul a luat bucatica de paine pe care Tu i-ai dat-o, a intrat satana in el. O, cumplita pedeapsa pentru necredinta. A aflat pierzarea si moartea in ceea ce trebuia sa-i aduca mantuirea. In fata acestei judecati, o, dreptule Stapane, cu iubire strigam Tie: Aliluia!

Icosul 8:

„Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea” ai spus ucenicilor la Cina cea de Taina, dandu-le Trupul Tau sub forma painii si Sangele Tau sub forma vinului. De aceea, de cate ori mancam Painea aceasta si bem acest pahar, moartea Ta o vestim, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel. Aducandu-mi aminte acum de patimile Tale, cu smerita iubire strig Tie:

Iisuse, Tu ai vrut sa Te dai pe mana vrasmasilor Tai pentru mantuirea lumii;
Iisuse, Tu n-ai voit sa fii aparat de o legiune de ingeri;
Iisuse, prin vocea unui cocos ai adus la pocainta pe ucenicul care se lepadase de Tine;
Iisuse, nici un raspuns nu ai dat lui Caiafa si lui Pilat care fara discernamant Te judecau;
Iisuse, pe Cruce Te-ai rugat Tatalui Tau sa-i ierte pe cei ce Te-au rastignit;
Iisuse, in milostivirea Ta ai facut din ucenicul Tau cel iubit fiul Maicii Tale;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 9:

„Iuda, cu sarutare vinzi pe Fiul Omului?” Asa, cu amaraciune, l-ai intrebat pe ucenicul cel necredincios cand ai sosit cu cohorta in gradina Ghetsemani, cautand sa te tradeze cu un sarut. Cu toate acestea, sufletul lui impietrit de rautate nu s-a cutremurat la acest cuvant. De aceea, cunoscand nestatornicia vointei mele, ma inspaimantez sa nu-Ti dau si eu intr-o zi nerecunoscatoarea sarutare a lui Iuda. Tu Insuti, Doamne, intareste-ma cu harul Tau, ca sa strig cu talharul cel bun: Aliluia!

Icosul 9:

„Ca toti sa fie una dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis”. Aceste cuvinte le-ai spus in ultima Ta rugaciune catre Tatal.Ascultand preadulcele Tau glas,pentru aceasta rugaciune a Ta, indraznesc sa ma apropii strigand cu credinta:

Iisuse, Tu, Cel ce pe toate le unesti, uneste-ne si pe noi pe veci cu Tine si cu Tatal;
Iisuse, Cel ce pe toti ii impaci, da-ne si noua sa fim toti in acelasi gand in credinta si dragostea pentru Tine;
Iisuse, Cel ce nu rabzi certuri si despartiri, indeparteaza toata erezia si schisma necurata;
Iisuse, Cel ce pe toti ii iubesti si pe toti ii miluiesti, strange intr-o singura turma toate oile cele ratacite;
Iisuse, Cel ce tuturor pace le daruiesti, potoleste invidia si impotrivirea dintre cei ce cheama numele Tau;
Iisuse, Cel ce imi dai spre impartasire insusi Trupul Tau si insusi Sangele Tau, fa sa fiu cu adevarat trup din trupul Tau si sange din sangele Tau;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 10:

La nunta din Cana Galileei, prefacand apa in vin, ai aratat primul semn al puterii Tale dumnezeiesti. Si ultima minune a iubirii Tale, o, Mire al sufletelor noastre, ai facut-o inainte de a Te lasa rastignit pentru cei ce cred in Tine,prefacand painea in Trupul Tau si vinul in Sangele Tau. Iar eu, cel ce ma hranesc acum cu ele, primesc viata cea vesnica si, multunindu-Ti strig Tie: Aliluia!

Icosul 10:

In ziua Invierii Tale mergand spre Emanus ca un simplu calator impreuna cu doi dintre ucenicii Tai, ii invatai despre Taina Patimilor tale. Ochii lor erau tinuti ca sa nu Te recunoasca, dar inimile lor ardeau in ei cand le vorbeai pe cale. Iar cand, la rugamintea lor staruitoare, ai intrat sa stai cu ei la masa, ai luat painea si binecuvantand le-ai dat si indata li s-au deschis ochii si Te-au recunoscut. Asemenea acestor ucenici, cu smerenie indraznesc sa inalt vocea mea catre Tine:

Iisuse, indelungata Ta rabdare m-a mantuit, nu ma lasa singur pe calea vietii pentru ca sunt nepriceput si zabavnic in credinta;
Iisuse, invata-ma si pe mine sa inteleg profetiile cele despre Tine si Taina unirii cu Tine cea datatoare de Har;
Iisuse, incalzeste si aprinde inima mea cea rece, cum ai facut celor doi ucenici;
Iisuse, Preabunule, ramai cu mine ca este spre seara si ziua vietii mele este spre sfarsite;
Iisuse, daruieste-mi sa Te cunosc cu adevarat in Taina Potirului si a Painii ce se frange astazi;
Iisuse, fa ca si eu, cunoscand puterea iubirii tale, sa o propovaduiesc fratilor mei;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 11:

Mancare din pomul vietii care este in raiul lui Dumnezeu si mana cea ascunsa ai fagaduitcelui ce va birui. Pentru aceasta hrana din cer, sa-mi fie si mie ca pregatire pe pamant impartasirea cu Sfintele Taine, de care eu, nevrednicul ma apropii strigand Tie: Aliluia!

Icosul 11:

Cel ce mananca si bea cu nevrednicie Trupul si Sangele Domnului, osanda isi mananca si bea. Prin aceste cuvinte ii povatuieste Sfantul Apostol Pavel, care a fost rapit pana la cer, pe cei ce vor sa se apropie de Sfanta Impartasanie. Pentru aceasta, desi nu sunt nevrednic, dar ca sa nu raman departe prea multa vreme de impartasirea Ta si sa fiu prins de lupul cel intelegator, vin la Tine si ma rog Tie:

Iisuse, primeste-ma cum ai primit pe vamesul, pe femeia cea pacatoasa si pe talharul;
Iisuse, nu Te scarbi sa intri sub acoperamantul sufletului meu, desi sunt gol si murdar;
Iisuse, deschide ochii sufletului meu, cum ai deschis ochii celui orb din nastere;
Iisuse, spune-mi si mie cum i-ai spus slabanogului: ” Ridica-te si umbla”;
Iisuse, opreste izvorul poftelor celor necurate ale sufletului meu, cum ai vindecat pe femeia cea cu scurgerea de sange;
Iisuse, tamaduieste lepra sufletului si a cugetului meu, cum ai tamaduit pe cei zece leprosi;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 12:

Din cauza zavistiei diavolului, care a vorbit prin gura sarpelui, prin mancarea din pomul cel oprit tot neamul cel omenesc a pierdut raiul si s-a dat mortii. Dar mancand preacurat Trupul Tau si band preascump Sangele Tau toti oamenii de pe pamant iarasi se invrednicesc de viata cea vesnica, recapatandu-si mostenirea cea dintai. Leac impotriva veninului sarpelui si samanta a nemuriri este Impartasirea cu Sfintele Tale Taine cele datatoare de viata. Pentru aceasta cu multumire strig Tie: Aliluia!

Icosul 12:

Inaintarea Potirului cu Sfintele Tale Taine stau si de gandurile mele cele rele nu ma indepartez. Numai harul Tau cel atotputernic ma mangaie cu indurarile Tale si-mi da indraznire sa ma apropii de Tine. Pentru aceasta, cazand la adancul milostivirii Tale, strig catre Tine:

Iisuse, Cel ce chemi la Tine pe toti cei osteniti si impovarati, primeste-ma si pe mine cel strivit de nelinistea lumii;
Iisuse, Cel ce ai venit sa chemi la pocainta nu pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, izbaveste-ma pe mine de pacatele si patimile mele;
Iisuse, Cel ce tamaduieste toata boala si toata neputinta, tamaduieste si ranile si rautatile sufletului meu;
Iisuse, Cel ce saturi pe cei flamanzi, hraneste-ma si pe mine cu Trupul si Sangele Tau;
Iisuse, Cel ce inviezi pe cei morti, inviaza-ma si pe mine cel omorat de pacatele mele;
Iisuse, Biruitorul iadului, scoate-ma din stapanirea celui rau;
Iisuse, Dumnezeul inimii mele, vino si Te uneste cu mine in veci!

Condacul 13:

O, Preadulce Iisuse, daruitorul tuturor bunatatilor ca odinioara mana cea din cer, cobori ca sa dai hrana sufletelor si trupurilor noastre in Tainele preacuratului Tau Trup si preascumpului Tau Sange. Invredniceste-ma si pe mine ca fara de osanda sa ma impartasesc cu Sfintele Tale Taine, ca sa fiu tamaduit desavarsit, sfintit si indumnezeit prin Tine in vecii vecilor, si cu multumire sa strig Tie: Aliluia, Aliluia, Aliluia!(acest condac se zice de trei ori)

Apoi se zice iarasi Icosul 1 si Condacul 1

RUGACIUNEA INTAI

O, hrana cereasca, cand va veni cesul in care ma voi jertfi tie ca ardere de tot, nu cu alt foc, ci cu cel al dragostei Tale? Cand? Cand? O, nezidita dragoste! O, Paine a vietii, cand voi trai numai cu Tine, pentru Tine si in Tine? O, cand? Cand? O, viata mea! Viata mea cea frumoasa, viata dulce si vesnica! O, mana cereasca, cand ma voi dezgusta de orice alta mancare pamanteasca si voi dori a ma hrani numai cu Tine? Cand va fi aceasta? O, dulceata mea! Cand o, singura mea bunatate? O, Doamne al meu, Preaiubite si Atotputernice, libereaza-mi inima cea ticaloasa de orice patima prihanitoare. Impodobeste-o cu sfintele Tale virtuti, pentru a-Ti face tot lucrul placut. In acest fel imi voi deschide inima, Te voi chema si Te voi sili, dulceata, sa intri intr-insa si acolo, Domnul meu, vei lucra inlauntrul meu acele fapte care Iti sunt totdeauna bine-placute. Amin.

RUGACIUNEA A DOUA

Cand ma gandesc la marirea Ta si la nimicirea mea, ma cutremur si ma inspaimandez, ca de nu ma voi apropia cu nevrednicie vine peste mine mania Ta! Deci, ce sa fac, Dumnezeul meu, Indrumatorul si Povatuitorul meu, in mijlocul atator nevoi? Arata-mi calea cea dreapta si invata-ma sa ma pregatescpentru Sfanta Impartasanie. As vrea sa stiu cu cata evlavie si cinste trebuie sa-mi pregatesc inima ca sa primesc cu folos Taina Ta si sa slavesc sfanta si dumnezeiasca Jertfa. Amin.