Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul

Viața Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului (7 ianuarie)
Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul
Rugaciunile începatoare, apoi:

Doamne miluiește (de 12 ori). Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru.

Psalmul 142:

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Dumnezeu este Domnul si s-au aratat noua. Bine este cuvantat, cel ce vine intru numele Domnului (de 3 ori).

Troparul, glas 4

Botezătorule al Domnului slavei, Dumnezeiescule Proroace Ioane, Dumnezeieşte, bunule, de-o parte lăsând toate răutăţile săvârşite de mine, din toată primejdia izbăveşte-mă, Sfinte, şi pe Hristos înduplecă-L să-mi dea la judecată iertarea greşalelor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Niciodată nu vom tăcea, de Dumnezeu Născătoare, a vesti noi nevrednicii puterile tale; că de nu ai fi stătut înainte, rugându-te pentru noi, cine ne-ar fi izbăvit dintru atâtea primejdii? sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi? de la tine, Stăpână, nu ne vom depărta, că pe robii tăi pururea izbăveşti din toate nevoile.

Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Canonul Sfântului Ioan Botezătrul

Cântarea I

Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israiliteanul a strigat: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Cump1ite1e gânduri mă-nvăluie; la tine îmi caut mântuire şi adăpost; tu, dar, Mergătorule-nainte, din toată boala degrab izbăveşte-mă.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Furtuna de patimi mă tuIbură, multă mohorare cuprinzându-mi sufletul meu; împacă-1, Proroace, cu solirea la Dumnezeul tău, Sfinte, şi scapă-mă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu frică pe Cela ce a zidit cerul şi pământul, Fericite, L-ai botezat; ci roagă-L, Ioane, pentru mine, de vătămare şi boală scăpându-mă.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Cu trupul bolesc, şi cu sufletul; ci tu cercetării şi îngrijirii dumnezeieşti mă învredniceşte, ca o bună, singură maică a Domnului Celui Bun.

Cântarea a III-a

Doamne, Cela ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica Ta, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Ocrotirea ta, Sfinte, dă-mi, ca un bun, pururea, celui ce te chern, fericite, și îndreptează-mă cu mijlocirea ta către limanul cel paşnic, din mâna vrăjmaşului grabnic scăpându-mă.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Sufleteasca furtună, ție mă rog, risipeşte-mi-o şi cu mijlocirea ta, Sfinte, viforul bolilor care mă-nvăluie grabnic alungă-l departe de la mine, robul tău, Botezătorule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

M-au ajuns, Fericite, îmbolnăvirile trupului şi chinuri cumplite şi frică; tu, dar, ajută-mă, pe cel ce vin acum şi îți strig cu credință: scapă-mă cu harul tău, Botezătorule.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Făcătorul de bine în mitra ta S-a cuprins; ci facerii de bine, Stăpană, învredniceşte-ne, pentru că toate poţi, că L-ai purtat, Preacurată, pe Atotputernicul, Maică, în pântece.

Alungă-ne, Botezătorule, boala şi tot necazul, scăpându-ne, ca un bun, pe toţi, cu solirea ta, de chinul cel veşnic, Preamilostive.

Îndură-te, de Dumnezeu Născătoare prealăudată, şi chinul meu cel trupesc degrab conteneşte-mi-l, şi vindecă-mi sufleteasca durere.

Sedealna, glas 4

Comoară de vindecări tăinuită-n pământ Hristos ne-a descoperit dumnezeiescul tău cap, Ioane Prorocule; toţi, dară, laolaltă, de aflarea lui, Sfinte, laudă şi cântare lui Hristos Îi aducem, că dă tămăduiri, ca un Bun, cu mijlocirea ta.

Cântarea a IV-a

Am auzit, Doamne, taina rânduielii Tale, am înțeles lucrurile Tale și am preaslăvit Dumnezeirea Ta.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Valul bolii şi patimii, Sfinte, potoleşte-mi cu mijlocirea ta către Cela ce L-ai botezat oarecând în valul Iordanului.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Pe Adâncul îndurărilor L-ai vestit, Prorocule, muritorilor; pe Acela roagă-L şi acum şi de chinul veşnic izbăveşte-ne.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Dobândind, Fericitule, darurile ta1e şi mijlocirea ta, mu1ţurnind, Botezătorule, îţi cântăm cântare de laudă.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Chezăşie nădejdilor, Maică, şi scăpare pururi avându-te, Născătoarea Celui Milostiv, dintru tot necazul ne izbăvim.

Cântarea a V-a

Luminează-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale și cu brațul Tău cel înalt. Pacea Ta dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Umple şi acum cinstitoriIor tăi cererea, cel ce pământul, Prorocule, 1-ai umplut tot de lumina cea neapusă cu vestirea ta.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Scapă-ne degrab din primejdii, Fericitule, cel ce Scăparea Cea veşnică ai vestit, Sfinte, şi Pacea covârşitoare firii minţilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vindecă degrab neputinţele şi bolile, spre mijlocire mâinile ridicând, cel ce cu mâna atins-ai creştetul Stăpânului.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Vindecă-mi şi acum, Preacurată, toată patima, îvrednicindu-mă de grija ta, şi sănătate dă-mi cu solirea către Fiul tău.

Cântarea a VI-a

Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul și Lui voi spune necazurile mele, că s-a umplut sufletul meu de răutați și viat7ța mea de iad s-a apropiat, ci ca lona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă!

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Din moarte şi stricăciune smulge-mă, nestricare a gusta dăruindu-mi, şi din ispite şi boli şi năpaste şi felurite primejdii ridică-mă, rugându-te lui Dumnezeu, fericite Ioane, şi scapă-mă.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Pe tine ocrotitor ştiindu-te şi fierbinte solitor în primejdii, pururi gonind al ispitelor vifor şi vătămarea şi boala ştergându-le, alungă-mi, Sfinte, şi acum stricăciunea şi patima trupului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

În groapa păcatelor m-am prăvăht şi a ieşi dintr-însa nu sunt în stare; ci pe Hristos, Care-a scos pe proorocul dintru a leilor groapă, slăvitule, pe Care tu L-ai botezat, să mă scoată dintr-însa înduplecă-L.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Cetate şi adăpost avându-te şi scăpare sufletelor, Fecioară, şi în strâmtorări, Preacurată, lărgime, ne bucurăm neîncetat de lumina ta; ci, o, Stăpană, şi acum din primejdii şi patimi ridică-ne.

Ridică-ne din toată boala, Proroace, înduplecându-L cu fierbinte solirea ta pe Domnul Puterilor, pe Care L-ai botezat, Fericite.

Curată, care prin cuvânt pe Cuvântul în chip netâlcuit L-ai născut în zilele din urmă, nu înceta rugându-L, ca una ce ai indrăznire de maică.

Condacul, glas 2

Cinstitul tău cap, lăcaşule al Harului, comoară de preţ aflând, Botezătorule, din pământ scoţându-o, vindecări luăm cu solirea ta, că pocăinţa, Sfinte, o vesteşti în lume ca înainte, Slăvitule.

Prochimenul, glas 4

Dreptul ca finicul va înflori şi ca cedrul cel din Liban se va înmulţi.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Răsădit în casa Domnului, în curţile casei Dumnezeului nostru va inflori.

Evarighelia, după Ioan (I 29-34).

În vremea aceea vede Ioan pe Iisus venind către el şi zice: Iată Mielul lui Dumnezeu, Carele ridică păcatul lumii. Acesta este despre Carele am zis: Înapoia mea vine bărbat Carele inaintea mea a fost, că mai înainte decât mine este. Şi eu nu-L ştiam pe El; ci ca să Se arate Iui Israil, pentru aceasta am venit eu botezând cu apă. Şi a mărturisit Ioan, zicând: Am văzut Duhul pogorându-Se ca un porumbel din cer, şi a rămas peste El. Şi eu nu-L ştiam pe El; ci Cela ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste Carele vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămănând peste El, Acesta este Carele botează cu Duh Sfânt. Şi eu am văzut, şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pentru mijlocirile Botezătorului Tău, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Pentru mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Stihul: Milostive, miluieşte-mă Durnnezeule, după mare mila Ta, şi după mulţimea îndurărilor Tale şterge fărădelegea mea.

Prosomia, Glas 6

Proroace al Domnului şi bucuria mea, Sfinte, primeşte-mi, preabunule, lauda şi cererea şi ajută-mă, că nevoi pururea şi cumplite scârbe mă-mpresoară să mă biruie; smulge-mă, rogu-te, Ioane, din mâna vicleanului, din cursele acestuia, ca un milostiv, slobozindu-mă, şi roagă-L pe Domnul, ca un mijlocitor al tuturor, şi toată boala alungă-mi-o, mie osânditului.

Cântarea a VII-a

Tinerii cei ce au mers din ludeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Al strămoşului zapis în Iordan să îl spele apropiindu-Se văzându-L pe Cuvântul, degrab întâmpinându-L, I-ai strigat, Fericitule: Bine eşti cuvântat, Dumnezeul Părinţilor noştri.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Către Multmilostivul Iubitorul de oameni roagă-te, bunule, de bolile cumplite pe robii tăi să-i scape, pe toţi care Îi cântă Lui: Bine eşti cuvântat, Dumnezeul Părinţilor noştri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vistier mântuirii şi liman şi odihnă, Sfinte Ioane, te ştim, şi grabnică scăpare a celor din primejdii; te rugăm, dar, Prorocule, viforul bolii degrab abate-ni-l, Slăvite.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Neputinţa trupească risipeşte-o, Stăpână, şi boala sufletului celor care râvnesc dumnezeiască acoperirea ta, că pe Hristos L-ai născut, pe Mântuirea noastră.

Cântarea a VIII-a.

Pe Împaratul Ceresc, pe Care îl laudă Oștile îngerești, laudați-L și-L preaînalțați întru toți vecii.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

De ajutorul cel de la tine, Proroace, nu-i lipsi, fericite Ioane, pe cei ce te roagă, ci grabnic cercetează-i.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Tămăduire îmbelşugată dai, Sfinte, celor care îţi cer cu credinţă şi-ţi cântă cu râvnă şi dragoste, Slăvite.

Lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Pe-al mântuirii începător, fericite, pe Hristos, roagă-L pururi, Ioane, scăpându-ne, Sfinte, de veşnicele chinuri.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Toată ispita o zădărăşti, Preacurată, şi alungi năvălirile bolii; cântare, dar, aducem milostivirii tale.

Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, Cântându-L şi preaînălţându-L întru toţi vecii.

Pe impăratul Ceresc, pe Care Î1 laudă Oştile îngereşti, lăudaţi-L şi preaînălţaţi-L întru toţi vecii.

Cântarea a IX-a

Irmosul

Fecioară Preacurată, cei mântuiţi prin tine de Dumnezeu Născătoare te mărturisim, cu netrupeştile cete pe tine mărindu-te.

Apoi troparele:

A lacrimilor mele curgere n-o trece, cela ce-n curgerile Iordanului pe Dumnezeu botezat-ai, Botezătorule.

Botezătorule al lui Hristos, roagă-te pentru noi.

Cumplita răutate cea de la vrăjniaşul, ce ne’ncetat mă apasă, alungă-mi-o şi biruinţă asupră-i dă-mi, Fericitule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Tărie fă-te grabnic duhului meu, Sfinte, celui cuprins de adâncul păcatului, ca să te laud cu ravnă, Botezătorule.

Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Fecioară, bucuriei mă învredniceşte, că bucuriei preapline te ştiu sălaş, şi întristarea alungă-mi, cea a păcatului.

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născatoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slavită, fără de asemănare, decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Roadă sufletească n-am dobândit, o, Preafericite, numai frunze fără de rod; gol de toată buna lucrare-mi zace duhul; ci roditor, Proroace, fă-mă virtuţilor.

Al Domnului slavei Botezător, sfeşnice curate al Luminii Celei cereşti, sfeşnicul aprinde-mi, pe cel al minţii mele, cel stins cu trândăvia, şi luminează-mă.

Rogu-te, Proroace, să nu mă treci, Sfinte, cu vederea, pe nevrednicul robul tăi afundat cu totul în patimile lumii; din moartea sufletească tu, dar, trezeşte-mă.

Roagă-te, Proroace, lui Dumnezeu pentru tot norodul ce te cheamă, Slăvitule, carele aleargă la tine cu credinţă, şi alungă-i toată boala şi împresurările.

Și ale Născătoarei de Dumnezeu:

Maica Ziditorului tuturor, Stăpână a lumii, rugăciunea primeşte-ne şi soleşte pururi la Cel născut din tine; fii, dar, mijlocitoare, Maica Stăpânului.

Din tine, Născătoare de Dumnezeu, Dumnezeu Cuvântul întrupându-Se negrăit, covârşeşti, Fecioară, Oştirea cea cerească; ţie, dar, îşi aducem cântare de laudă.

Cu toate Oştirile îngereşti, cu Botezătorul, cu Apostolii cei slăviţi şi cu tot soborul Sfinţilor, Stăpână, Fiului tău te roagă, toţi să ne mântuim.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi. (de trei ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi; Doamne curăţeşte păcatele noastre; Stăpârte, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne, miluieşte (de trei ori).

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.Și acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru…

Troparul Sfântului, glas 4

Pomenirea dreptului cu laude; iară ţie destul îţi este mărturia Domnului, Înainte Mergătorule; că te-ai arătat cu adevărat şi decât Prorocii mai cinstit, că şi în repejuni a boteza pe Cel propovăduit te-ai învrednicit; pentru aceasta pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te bine ai vestit şi celor din iad pe Dumnezeu Cel arătat în trup, Cel ce ridică păcatul lumii şi ne dă nouă mare milă.

Prosomia, glas 2

Grabnic din ispite şi nevoi scoate-mă, slăvite Ioane, rogu-te, bunule, că-n zadar vrăjmaşii mei urzesc asupra mea şi pândesc, ca pe-o pasăre voind să apuce sufletul robului tău, Botezătorule; nu mă părăsi, milostive, ci cunoască bine, Proroace, că tu mă păzeşti, Fericitule.

Stăpână, primeşte rugăciunile robilor tăi ne izbăveşte pe noi din toată nevoia şi necazul.

Toată nădejdea mea spre tine o înalţ, Maica lui Dumnezeu, păzeşte-mă sub acoperământul tău.

Tropar, glasul 1

Pentru rugăciunile tuturor Sfinţilor Tăi, Doamne, şi ale Născătoarei de Dumnezeu, pacea Ta dă-ne-o nouă şi ne miluieşte pe noi, ca un singur îndurat.