Paraclisul Sfântului Mucenic Policarp

Viaţa şi pătimirea Sfantului Sfinţitului Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei (23 februarie)

Rugaciunile incepatoare, apoi:

Doamne miluieste (de 12 ori) Slava… Si acum…

Veniti sa ne inchinam imparatului nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem ia Hristos, imparatul nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, imparatul si Dumnezeul nostru.

Psalmul 142:

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea intru credinciosia Ta, auzi-ma intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita in launtrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu, ca un pamant in-setosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului. (de trei ori)

Troparele – glas 4:

Multe roade ai adus lui Hristos inteleptule Policarp: pe oamenii care prin tine s-au mantuit din inselaciunea demonilor, sfintite marite mucenice, care esti asemenea cu ingerii si impreuna locuitor cu apostolii, cu care pomeneste-ne pe noi cei aflati in suferinte si necazuri parinte, nu trece cu vederea pe cei ce te cinstim cu dragoste. (de doua ori)

Slava… Si acum…

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atatea nevoi, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruicsti cand vei judeca Tu. Ca iata, intru faradelegi m-am zamislit si intru pacate m-a nascut maica mea. Ca iata, adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei, si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele cele smerite. intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau Cel Sfant nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei faradelege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti dreptatea Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Iui Dumnezeu – duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Canonul Sfantului

Cantarea 1, glasul al 2-lea

Irmosul: „Veniti popoare sa cantam lui Hristos Dumnezeu, Celui ce a despartit marea si a trecut pe poporul pe care l-a scapat din robia Egiptenilor, ca S-a preaslavit.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu revarsarea luminii lui Hristos luminandu-te, si de lumina Lui umplandu-te, parinte, lumineaza sufletul meu cel intunecat, cu rugaciunile tale, cugetatorule de Dumnezeu.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminarea propovaduirii celei mantuitoare fulgerand in inima ta cea curata, ca printr-o oglinda neintinata, a stralucit razele catre toti, parinte.

Slava …

Facutu-te-ai stalp scris al legii celei noi, parinte, avand inscrisa Evanghelia harului celui dumnezeiesc, nu cu slove de cerneala, ci cu Duh dumnezeiesc.

Si acum…

Stiind ca Dumnezeu, Cel mai inainte de toata zidirea si de toti vecii, S-a intrupat din tine, fara de voie trupeasca, te marturisim pe tine, cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu.

Cantarea a 3-a:

Irmos: Intareste-ne pe noi…

„Maslin roditor te-ai facut, precum zice psalmistul, in casa Domnului tau, fericite Policarp, descoperitorule de cele dumnezeiesti, purtand blandetea propovaduirii.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Indreptandu-ti cugetul cu grija catre poruncile Mantuitorului, binecuvantatule de Dumnezeu, dupa vrednicie te-ai facut pastor prea ales al Bisericii Lui.

Slava …

Cu totul te-ai adus pe tine ca o jertfa vie lui Hristos prin mucenicie, nevoindu-te mai inainte prin sihastrie, preafericite, cu cuget de mucenic.

Si acum …

Scuturat-ai tarana omorarii noastre, nascand Nemurirea cea adevarata; si ne-ai tesut noua vesmintele nemuririi prin nasterea ta, Fecioara.

Irmosul: „Intareste-ne pe noi intru Tine, Doamne, Cel ce prin lemn ai omorat pacatul; si frica Ta o sadeste in inimile noastre, ale celor ce Te laudam pe Tine.”

SEDEALNA, glasul al 8-lea:

Podobie: Pe Intelepciunea si Cuvantul…

Inteleptule parinte, lucrand cu adevarat in sufletul tau strugurele harului, ai stors din el cuvantul credintei, ca un vin care veseleste cugetele tuturor credinciosilor si te-ai aratat nemarginit noian de minuni. Pentru aceasta si podoaba a mucenicilor te-ai aratat, savarsindu-te prin foc si invrednicindu-te de lumina cea vesnica, fericite Policarp. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseale celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Cantarea a 4-a:

lrmosul: „Auzit-am, Doamne, glasul randuielii Tale si Te-am preaslavit pe Tine, unule Iubitorule de oameni.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pom roditor te-ai aratat Stapanului, aducand multa roada de fapte bune, parinte Policarp.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ardere de tot desavarsita si jertfa curata te-ai adus Mantuitorului tuturor, parinte Policarp. Cu dreapta credinta propovaduind poporului lumina cunostintei de Dumnezeu, cuvioase, ai indepartat intunericul inchinarii la idoli.

Slava …

Laudam, marite, rabdarea cea tare a sufletului tau, si neimputinarea luptelor tale.

Si acum …

Lumineaza-mi, cu lumina ta, sufletul meu cel intunecat, curata, care ai nascut Lumina cea ipostatica.

Cantarea a 5-a:

Irmosul: „Datatorule de lumina si Facatorul veacurilor, Doamne, intru lumina poruncilor Tale povatuieste-ne pe noi; ca afara de Tine alt Dumnezeu nu stim.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu stralucirea Duhului luminandu-ti cugetul, cuvioase, in chip tainic, cu focul care iti ardea mintea, ai luat cunostinta de savarsirea ta, prin foc, cugetatorule de Dumnezeu.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Apa de viata ai primit ca dintr-un izvor al desfatarii, cuvioase, fiind ucenic ucenicului celui iubit, care s-a impartasit din adancul intelepciunii.

Slava …

Avutie si marire stralucita, lungime de zile si viata nestricata ti-a daruit tie, parinte, Hristos, Intelepciunea cea adevarata, ca L-ai iubit pe EI, mai mult decat orice.

Si acum …

Cel vechi de zile S-a pogorat in pantecele tau cel sfintit, ca ploaia pe lana, preacurata, si nou Adam S-a aratat Iubitorul de oameni.

Cantarea a 6-a:

Irmos: Din adancul greselilor …

„Mort fiind pentru toata lumea, graitorule de cele dumnezeiesti, si numai lui Hristos traind si vietuind, catre Hristos te-ai mutat, culegand roadele nestricaciunii datatoare de viata.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bun chip umbland, fericite si aratandu-te fiu al luminii si al pacii, ai cunoscut pe Marcion, pe intaiul-nascut al intunericului si vrajmasul.

Slava…

Povatuiti fiind, parinte, cu cuvintele tale, ne departam de tot eresul cel nelegiuit si de adunarile viclene ale celor necredinciosi, care invata ca stapanirile sunt doua.

Si acum …

Preacurata, ceea ce ai zamislit pe Mielul cel curat, Care ridica pacatul lumii, roaga-te sa se dea iertare de pacate robilor tai.

CONDACUL, glas 1:

Podobie: Ceata ingereasca …

Roade cuvantatoare aducand Domnului, inteleptule Policarp, prin fapte dumnezeiesti, te-ai aratat dupa vrednicie dumnezeiesc ierarh, fericite. Pentru aceasta astazi, luminandu-ne cu cuvintele tale, laudam pomenirea ta cea vrednica de lauda preaslavind pe Domnul.

Prochimen glasul al 7-lea: Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie?

II Timotei (I; 3-9)

Fiule Timotei, multumesc lui Dumnezeu, Caruia Ii slujesc din stramosi, cu cuget curat, ca te pomenesc neincetat, zi si noapte, in rugaciunile mele. Si pentru ca imi aduc aminte de lacrimile tale, doresc mult sa te vad, ca sa ma umplu de bucurie; Imi aduc iarasi aminte de credinta ta neprefacuta, care, precum s-a salasluit intai in bunica ta Loida si in maica ta Eunichi, tot asa, sunt incredintat, ca si intru tine. Din aceasta pricina, iti amintesc sa aprinzi si mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este in tine, prin punerea mainilor mele. Caci Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii si al dragostei si al intelepciunii. Deci, nu te rusina de a marturisi pe Domnul nostru, nici de mine, cel pus in lanturi pentru El, ci patimeste impreuna cu mine pentru Evanghelie dupa puterea de la Dumnezeu. El ne-a mantuit si ne-a chemat cu chemare sfanta, nu dupa faptele noastre, ci dupa a Sa hotarare si dupa harul ce ne-a fost dat in Hristos Iisus, mai inainte de inceputul veacurilor.

Evanghelia dupa Ioan (XII; 24-26, 35-36):

Zis-a Domnul catre ucenicii Sai: grauntele de grau, cand cade in pamant, daca nu va muri, ramane singur; iar daca va muri, aduce multa roada. Cel ce isi iubeste sufletul il va pierde; iar cel ce isi uraste sufletul in lumea aceasta il va pastra pentru viata vesnica. Daca-Mi slujeste cineva, sa-Mi urmeze, si unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu. Daca-Mi slujeste cineva, Tatal Meu il va cinsti.

Dupa aceea le-a zis Iisus: Inca putina vreme Lumina este cu voi. Umblati cat aveti Lumina ca sa nu va prinda intunericul. Caci cel ce umbla in intuneric nu stie unde merge. Cat aveti Lumina, credeti in Lumina, ca sa fiti fii ai Luminii.

Slava … glas 2

Parinte, Cuvinte si Duhule Sfinte, Treime Sfanta, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum …

Pentru rugaciunile Sfantului Sfintitului Mucenic Policarp, Milostive curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste faradelegile noastre.

Stihira glas al 2-lea:

Apus-ai din lume catre Dumnezeu stralucind de razele muceniciei tale. Incetat-ai a mai dori ceva, ca unul ce ai ajuns la dorirea cea desavarsita, cuvioase, si te-ai umplut de fericita stralucire. De care roaga-te acum sa se impartaseasca toti cei ce praznuiesc cu credinta sfanta pomenirea ta, fericite Policarp.

Cantarea a 7-a

Irmosul: „Cei trei tineri au calcat in picioare porunca cea fara de Dumnezeu de a cinsti chipul cel de aur in campul Deira; si aruncati fiind in mijlocul focului, racorindu-se au cantat: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuget intarit ai intrat in vapaia ce ardea, marite, ca cei trei tineri, care au racorit cuptorul prin foc fara materie, si in mijlocul focului ai ramas nears strigand: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fericit esti si bine iti va fi, ca locuiesti acum unde sunt corturile dreptilor, unde sunt ostile mucenicilor, unde sunt cetele inteleptilor apostoli, care striga: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.

Slava …

Sufletele care mai inainte erau neroditoare le-ai adus lui Hristos, cu multa roada, indreptandu-le cu Iucrarea Duhului; si incarcandu-le cu spice frumoase, le-ai invatat a striga: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.

Si acum …

Numai tu te-ai aratat neispitita de barbat, Maica a lui Dumnezeu, Cel ce a zidit lumea cu intelepciune, preacurata Maica Fecioara. Pentru aceasta cu dreapta credinta strigam tie, zicand: bine esti cuvantata Fecioara, ceea ce ai nascut pe Dumnezeu cu trup.

Cantarea a 8-a:

Irmos: Pe Dumnezeu, Care S-a pogorat.

„Savarsind cu marire dumnezeiasca slujba de taina a lui Hristos, te-ai adus pe tine jertfa cuvantatoare lui Dumnezeu, jertfa primita si bine placuta, prinos deplin, de trei ori fericite Policarp.”

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

La batranete ai aratat barbatie tinereasca si adanca, cu puterea crucii ridicandu-ti cugetul tau catre Iupte dumnezeiesti, lauda sfintilor mucenici ai lui Hristos, de Dumnezeu inteleptite Policarp.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Intarindu-te cu crucea si dupa vrednicie imbracat fiind cu podoaba ierarhiei, parinte, ai intrat in biserica lui Dumnezeu, ca sa te arati cu sangele tau lui Hristos, mai-marele pastorilor.

Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Junghiindu-te pentru Hristos, ca un berbece ales, aratatorule de cele sfinte te-ai aratat urmator patimilor Lui si te-ai facut partas al slavei Sale si impreuna-mostenitor al imparatiei Lui, Sfintite Policarp.

Si acum…

Fii mie, celui ce sunt ratacit in pustiul vietii, stalp de foc datator de lumina si nor luminos, povatuindu-ma catre mostenirea cea cereasca, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara fara prihana.

Irmosul: Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preainaltandu-L intru toti vecii.

Pe Dumnezeu, Care S-a pogorat in cuptorul cel cu foc la tinerii iudei si a prefacut vapaia in roua, ca pe Domnul laudati-L lucrurile si preainaltati-L intru toti vecii.

Cantarea a 9-a:

Irmos: Pe Dumnezeu Cuvantul …

Pomenirea ta, parinte, cea purtatoare de lumina rasarind, lumineaza sufletele celor ce o savarsesc cu dreapta credinta; si tu pe toti ii faci partasi dumnezeiestii aratari de lumina; pe care cu laude o fericim dupa vrednicie inteleptitule de Dumnezeu.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stand inaintea scaunului Stapanului impreuna cu ceata de sus a sfintilor ingeri, roaga-L sa ajungem si noi la patima cea mantuitoare si sa praznuim in chip luminat invierea Lui, cu multe feluri de fapte bune.

Stih: Sfinte, Sfintite Mucenice Policarp, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Intelegerea Sfintei Treimi parinte, ti se arata tie lamurit nu ca mai inainte prin insemnari, ci ca unuia cu inima curata si departata de materie si dezlegat de legaturile stricaciunii, fericite Policarp, preamarite.

SIava…

Crezand ca tu ai fost incununat cu cununa, parinte, si ai primit daruri de biruinta din dreapta cea dumnezeiasca si ai savarsit luptele si te-ai umplut de lumina, inteleptule Policarp, pe tine cu osardie te punem inainte rugator catre Hristos.

Si acum…

Ca pe o Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara si Maica a Cuvantului; ca pe ceea ce esti noua pricinuitoare de viata vesnica si dumnezeiasca si ca pe ceea ce ne-ai rasarit noua Soarele dreptatii, noi credinciosii, cu un cuget, intru cantari toti te marim.

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Stihirile, glas 2

Cand a cazut in pamant roada Fecioarei si samanta cea incepatoare de viata, atunci te-a odraslit pe tine spic cu multa roada, ca sa hranesti pe credinciosi cu cuvintele si cu dogmele bunei credinte si ale patimirii, sfintindu-i pe dansii cu sangele cel dumnezeiesc si curatindu-i cu mirul preotiei, slavite Policarp.

Cand s-a inaltat, spanzurata pe lemnul crucii Via cea adevarata, atunci te-a intins pe tine, vita cea cu mult rod, taiata cu secera cinstitei mucenicii si calcata in linurile chinurilor; al carei pahar de veselie amestecandu-l cu credinta, parinte, marim cinstitele tale lupte.

Slava… Si acum…

S-a surpat, Maica-Fecioara, peretele cel din mijloc al vrajbei si noi cei muritori ne-am impreunat cu ingerii, prin nasterea ta, Nascatoare de Dumnezeu. Si acum intareste-ne pe noi sa postim si sa ajungem a ne inchina, plini de curatie, invierii celei de a treia zi a Fiului tau.

Troparul Sfantului Policarp, glasul al 4-lea

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, Sfinte Mucenice Policarp roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.