Catisma V

Psalmul 32

Bucurati-va, dreptilor, intru Domnul, bucurati-va, si intru pururea Fecioara Maria, cantati-i cantece de cantare noua si Stapanei noastre cu strigate de bucurie. Beti din dulceata harului ei ceresc, caci ea indulceste inimile si gurile inteleptilor. Sa se veseleasca dar sufletul nostru de Maica Domnului, caci ea este ca mana cea mai dulce care ne hraneste in pustietatea lumii acesteia si ea va izbavi de moarte sufletele noastre.

Psalmul 33

Voi binecuvanta pe Doamna Maria in toata vremea: nicicand lauda ei nu se va micsora in gura mea. Mariti-o cu mine toti cei ce v-ati hranit cu mierea si cu laptele ei. In nevoi si in necazuri chemati-o pe ea si in durerile voastre veti dobandi ajutor si odihna. Priviti cu bucurie sfantul chip al vietii sale si ravniti la dragostea si la smerenia ei, caci blanda si smerita este Preasfanta Fecioara! Cuvantul cel necreat a primit trup de la ea, prin Sfantul Duh!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 34

Judeca, Doamna, pe cei ce ma necajesc, ridica-te impotriva lor si pazeste nevinovatia mea! sufletul meu se va veseli de tine si cu rugaciunile tale ma voi bucura. De milele tale sunt pline cerurile si intreg pamantul. Intinse erau peste tot locul cursele iadului, dar tu, Stapana, cu bunatatea ta, m-ai aparat in fata lor. Slava tie, ajutatoarea mea! Toate oasele mele graiesc: Doamna Maria, dupa Dumnezeu, cine este asemenea tie?

Psalmul 35

Cel prea fara de lege graieste cuvinte de hula impotriva numelui Tau, o, Preasfanta Imparateasa si cauta sa nascoceasca minuni mai presus de fire. Graiurile gurii sale spurcate sunt faradelege si lingusire, dar noi credem si marturisim ca tu te-ai infatisat cu trupul in ceruri si acum stai inaintea Prestolului lui Dumnezeu. Miunile tale si milele tale sunt adanc mult si toti cei ce te cinstesc se vor acoperi cu nadejde sub aripile tale.
O, Maica lui Dumnezeu! Cu mijlocirea ta, apleaca prea sfanta faţă a Fiului tau prea iubit si Mantuitorului nostru spre noi. Fa-L, cu rugaciunile tale, milostiv spre noi, pacatosii! Arata-ti mila ta celor ce te cunosc pe tine! Harul tau s-a revarsat peste tot pamantul! Stapanirea si puterea se afla in bratul tau.Taria si intarirea – in dreapta ta. Binecuvantata este lauda ta in ceruri, binecuvantata este maretia ta si pe pamant!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 36

Nu ravni celor ce viclenesc, nici nu zavistui pe cei ce fac faradelegea, o, tu, cel ce esti cu adevarat cinstitor al Maicii lui Dumnezeu, caci cei ce fac faradelegea ca iarba se vor ofili. Nadajduieste la atotputernica imparateasa cereasca, fa fapte bune si te vei indestula cu bogatiile ei. Caci mai bine este putinul cu darul Maicii Domnului, decar comori multe si pietre scumpe. Nadajduieste spre Domnul, nadajduieste si spre iubita Lui Maica, si ti se vor implini toate cererile bune ale inimii tale….

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 5, gl. 5

In multe chipuri, Fecioara, pe Hristos L-am amarat, cu gandurile, cu cuvintele si cu faptele si ma tem de infricosata Lui judecata, ci, apucand inainte, izbaveste-ma de cele cumplite cu rugaciunile tale, Nascatoare de Dumnezeu.
Miluieste-ma pe mine, Stapane, cel care mult am gresit, si mantuieste-ma cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, ca sa proslavesc minunile Tale cele multe si nemasurata Ta mila.
Stralucind cu slava dumnezeiasca, ceea ce esti Maica Celui ce Te-a preaslavit, tu singura roaga-L pe Cel singur preaslavit, ca sa dobandim slava cea de sus.

RUGACIUNE

O, Preasfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, prea binecuvantata Maica a lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru, bucuria celor necajiti, nadejdea celor fara de nadejde si ajutatoarea celor neajutorati! Tu cunosti toti pasii mei cei pacatosi de care vreau eu sa ma curat. Cu inima indurerata alerg catre tine si ma rog cu lacrimi: cauta la neputintele mele si nu ma lasa sa pier in pacatele mele! Tu cunosti goliciunea sufletului meu. Ajuta-ma sa ma imbrac cu vesmintele iubitului tau Fiu! Tu cunosti ca sunt sarac: grabeste-te a-mi deschide vistieria darurilor celor pline de har, ca sa pazesc fagaduintele date de mine la Sfantul Botez. Tu cunosti pe vrajmasii mei trupesti si sufletesti: izbaveste-ma de acestia! Tu cunosti, preabuna mea aparatoare, vremea iesirii sufletului meu din ticalosul meu trup. Te rog sa stai atunci cu si mai multa milostivire pentru ca intru sfanta ta stare de faţă, sufletul meu sa iasă linistit si plin de bucurie, ca sa nu navaleasca asupra lui duhurile rautatii de sub cer ci, acoperit cu acoperamantul tau cel neapropiat pentru aceste duhuri, sufletul meu sa se intoarca fara vatamare la inceputul si izvorul sau!
O, Maica iubitoare de fii! arata-mi iubirea ta de mama iubitoare si mie, celui ce sunt strain, orfan si sarac, caci cu adevarat tu esti Maica milostivirii si a indurarii. Nu inceta a ma acoperi. Mijloceste neincetat pentru mine, pana cand ma vei aduce in camarile cesresti ale dumnezeiescului tau Fiu, caruia I se cuvine cinstea, slava si inchinaciunea, dimpreuna cu Tatal si cu Preasfantul Duh! in vecii vecilor. Amin.