Catisma VII

Psalmul 46

Toate neamurile bateti din palme si cantati cu strigare de bucurie, pururea Fecioara Maria, caci ea este poarta Vietii vesnice, usa mantuirii si impacarea cu dumnezeu! Ea este nadejdea celor ce se caiesc si mangaierea celor ce plang. Ea este evlavia, pacea si mantuirea tuturor alesilor lui Dumnezeu. Cantati-i toti cei ce iubiti numele ei, cantati-i ca ea este Imparateasa cerului si a pamantului!

Psalmul 47

Mare esti si laudata foarte, Stapana Doamna, in cetatea lui Dumnezeu cea cereasca si in toata Biserica alesilor lui Dumnezeu! Mai cinstita si mai slavita esti decat toate cetele Ingerilor si Arhanghelilor si incununata cu florile Raiului! Intampinati-o, Puterilor si Domniilor, Heruvimilor, Scaunelor si Serafimilor. Preainaltati-o, ca ea sade de-a dreapta Preaiubitului ei Fiu! O, cu ce fata luminoasa a primit-o Domnul Ingerilor si al tuturor Sfintilor! Care I-a dat un vesnic locas fericit, mai presus de toate puterile ceresti!

Psalmul 48

Ascultati acestea, toate neamurile, auziti toti cei care doriti sa intrati in Imparatia Cerurilor! Rugati-va cu osardie pururea Fecioarei Maria, purtati in inima preasfantul ei nume si veti dobandi o viata si o bucurie nesfarsita, caci ea duce rugaciunile noastre catre Fiul ei si Dumnezeu, si ea singura pururea se roaga la altarul Lui, pentru noi toti. Ea este aparatoarea daruita neamului omenesc. Ea este singura noastra Mama adevarata, care intru toate ne ajuta! Slava tie, preamilostiva Maica a lui Dumnezeu, care esti cinstita si inchinata de toate neamurile crestinesti.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 49

Bunul Dumnezeu, graieste Fecioarei Maria prin Arhanghelul Gavriil, vestind: „Bucura-te, cea plina de daruri, Domnul este cu tine!” Prin tine, ceea ce esti imbucurata, mantuirea lumii se vesteste si omul cazut se reinnoieste. Cel Preainalt a dorit frumusetea si bunatatea ta! Palatul tau launtric este infrumusetat, Fiica Sionului, si te-ai invrednicit sa te pregatesti intru intampinarea Dumnezeului tau, sa imparatesti cu El, cu preaslavire, in ceruri. Ajuta-ne si noua sa ajungem la vesnica fagaduinta!

Psalmul 50

Miluieste-ma, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care te numesti Maica milostivirii si dupa multimea indurarilor tale. ajuta-ma sa ma curat, prin pocainta, de faradelegile mele! Revarsa darul tau peste mine si nu lua de la mine bunatatile tale, caci imi marturisesc faradelegile mele si ma vad vinovat in fata ta! O, Stapana! Impaca-ma cu binecuvantatul Rod al pantecelui tau, si-i da sufletului meu, bucuria mantuirii Sale!…

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 51

Pentru ce te lauzi cu rautatea? O, sarpe viclean, aspida din iad? Pleaca-ti capul tau trufas in fata Sfintei FEcioare binecuvantata, care este plina de darul blandetii. Cu puterea ei, te vei innamoli in adanc, [la fel] ca si faraonul cel egiptean. Piciorul ei iti va zdrobi capul si stapanirea ta. Dreptatea ei iti va risipi rautatea ta si sfintenia ei va preface toata otrava ta in nimic. Iar noi, credinciosii, ne bucuram de numele ei si cantam toate faptele ei preaslavite si maririle lui Dumnezeu.

Psalmul 52

Zis-a vrajmasul cel nebun intru inima sa: „Voiizgoni pe om din locuinta Edenului, voi intra si voi fi duh mincinos in gura sarpelui si prin femeie voi izgoni pe barbatul ei”. Dar pe cat de departe este cerul de pamant, tot pe atat de departe sunt judecatile lui Dumnezeu de gandurile tale, lingusitorule ticalos! Nu te ingamfa de caderea femeii, caci Femeia iti va zdrobi capul. Cu viclenia ta, tu ti-ai sapat o groapa pierzatoare, dar ai cazut singur in ea, cu toata oastea ta intunecata, in plasa smereniei sale.

Psalmul 53

Stapana, Doamna pururea Fecioara, in numele tau mantuieste-ma si din faradelegile mele, cu rugaciunile tale, ma izbaveste! Tu imi ajuti mie si imi aperi sufletul meu! De bunavoie iti voi aduce jertfa de lauda si voi marturisi numele tau, caci este bun! Cu starea ta inaintea lui Dumnezeu, cu dragostea ta de Mama, fata de neamul crestinesc, tu ma izbavesti de orice intristare!

Psalmul 54

Asculta, Preasfanta Stapana si Doamna Fecioara, rugaciunea mea, si nu trece cu vederea ruga mea. Amarat sunt in cugetul meu, caci dreptatea lui Dumnezeu apasa asupra mea, pentru pacatele mele. Intunericul mortii m-a cuprins si spaimele iadului au navalit asupra mea.Tu, Stapana Fecioara, care esti o mangaiere de nadejde pentru toti cei necajiti, ia aminte la sufletul meu cel deznadajduit! Mangaie-l si-l mantuieste, caci mult poate rugaciunea ta cea de Mama, catre bunatatea Stapanului!

Tropare dupa catisma 7, gl. 7

Tu esti inainte statatoare tuturor crestinilor si izbavitoarea din ispite a celor ce alearga la tine, Preasfanta Fecioara Marie! Pentru aceasta strig tie: Nu trece cu vederea pe robul tau, care cere ajutorul tau! Pana cand, o, suflete, iti cheltuiesti vremea in zadar? Pana cand te vei incurca cu grijile vietii? Arunca asupra Domnului tristetea ta si striga cu suspine: „Stapane, iubitorule de oameni, mantuieste-ma cu rugaciunile celeia ce te-a nascut pe tine! Nicaieri nu nadajduim sa dobandim mantuire, decat numai la tine, Preaindurata, pe care te avem grabnica ajutatoare dupa Dumnezeu. Cu Acela, de-a pururea te fericim!”

RUGACIUNE

O, preamilostiva Doamna, Stapana si Maica pururea Fecioara, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ia aminte la smerita mea rugaciune si asculta acum glasul meu, al celui ce stau zdrobit in fata Preacuratei tale Icoane. Stiu, o, Maica a Facatorului meu, ca tu esti statatoare inainte a crestinilor, care nu ne dai de rusine si esti mijlocitoare nemincinoasa catre Facatorul nostru. Stiu si aceasta, ca faradelegile mele au trecut peste capul meu si ca o povara grea atarna peste mine. Si acum nu mai sunt vrednic sa vad frumusetea ta cea cereasca, nici sa privesc spre Altarul slavei Fiului tau si Dumnezeului nostru, ci sunt vrednic de chinuri si de vesnica osanda. Drept aceea, la tine cad, pe tine te rog cu umilinta, fa rugaciune de Mama catre Fiul tau, ca sa nu ne lepede pe noi, pacatosii, de la Fata Sa, ci, ca un milostiv sa ne ierte greselile noastre, cele de voie si cele fara de voie, indreptandu-ne pe calea mantuirii si intarindu-ne de sus cu puterea Sa, spre imlinirea sfintelor Sale porunci! Sa ne pazeasca de ispitele lumii, de poftele cele pacatoase, de cursele diavolilor si de navalirile vrajmasilor vazuti! Ca sa binecuvanteze lucrurile mainilor noastre, dand fiecarui oras, fiecarei tari, belsug de bunatati pamantesti, si pastrandu-ne sanatatea, sa ne intocmeasca zile bune si netulburate, sa ingradeasca Sfanta Sa Biserica cu pace, iar pe cea despartita sa o uneasca cu ea, caci bun este Domnul, indelung rabdator si mult milostiv, de toata faptura slavit, cu Tatal si cu Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin!