Ce trebuie să facă un creștin ca să moștenească Împărăția cerurilor

Sfântul Ioan Gură de Aur – Ca sa primeasca mântuirea, crestinul trebuie sa faca urmatoarele:

1. Sa-L iubeasca pe Dumnezeu din tot sufletul sau si sa tina poruncile sfinte. De asemenea, sa-si iubeasca aproapele ca pe sine însusi. Domnul a spus: Daca paziti poruncile Mele, veti ramâne întru iubirea Mea (Ioan 15, 10). Si: Întru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii (Ioan 13, 35).
2. Sa-si smereasca sufletul dinaintea lui Dumnezeu, caci duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi (Psalmii 50, 18), si niciodata sa nu-si umileasca aproapele. Sa jeleasca pentru pacatele sale. Sa se întristeze pentru pacatele aproapelui sau. Sa se bucure atunci când aproapele sau este fericit si sa nu-l invidieze pentru fericirea lui. Sa aiba rabdare fata de cei care îi sunt împotriva si sa-i sfatuiasca cu bunatate. Sa savârseasca mereu fapte bune, care contribuie la pastrarea curatiei sufletului sau.
3. Sa fie milos cu cei nefericiti. Sa slujeasca pacea cu toate puterile sale, asa cum vrea Domnul, ca sa fie numit fiu al lui Dumnezeu (Matei 5, 9). Sa nu îsi piarda cumpatul atunci când este batjocorit sau nedreptatit si nici macar atunci când urmeaza sa fie ucis în numele dreptatii lui Dumnezeu si al credintei Sale.
4. Sa lupte împotriva oricarei învataturi eretice si sa primeasca învatatura dreapta a Bisericii despre Dumnezeul Treimic.
5. Sa iubeasca adevarul si sa nu-si murdareasca nicicând limba cu minciuni. Sa nu faca niciodata rau semenului sau.
6. Sa nu judece pe nimeni. Sa nu batjocoreasca pe nimeni niciodata. Sa nu faca nimic din cele pe care legea lui Dumnezeu le interzice.
7. Sa faca milostenie, macar din ce îi prisoseste.
8. Sa se roage pentru cei care îl blestema. Daca cineva îl sileste sa mearga cu el o mila, el sa mearga doua (Matei 5, 41). Sa nu se jure niciodata, ci sa faca asa cum spune Domnul: Ceea ce este da, da; si ceea ce este nu, nu (Matei 5, 37).
9. Sa-L slaveasca pe Dumnezeu si sa se roage Lui cu evlavie.
10. Sa se gândeasca mereu la moarte, la judecata viitoare si la raspunsul pe care îl va da pentru faptele sale. Sa se gândeasca tot timpul la pacatele sale, rugându-L pe Dumnezeu sa i le ierte.
11. Sa savârseasca mereu fapte bune, fara sa se laude cu ele, ca fariseul.
12. Sa se fereasca de lacomie, de betie, de a jura, de a vorbi fara rost, de invidie, de neîntelegeri, de rautate, de câstigul necuvenit, de desfrânare si, în general, de poftele necuviincioase.
13. Sa nu aiba nici o legatura cu magia, sa nu faca vraji si sa nu mearga niciodata la vrajitori si ghicitori. Sa se pastreze curat, ca sa fie vrednic de împartasirea cu Trupul lui Hristos.
14. Sa aiba grija de orfani, de vaduve si de straini. Sa dea ajutor celor care au nevoie. Sa dea cu împrumut fara dobânda celorcare îi cer, caci tot ce are este de la Dumnezeu si apartine lui Dumnezeu.
15. Sa îi fie mila de dusmanii credintei, ca de niste orbi duhovniceste si sa se lupte din toata puterea pentru luminarea lor, dar sa fuga departe de cei care îl pot duce si pe el la orbire.
16. Sa fie tot timpul bun, evlavios, curat la suflet si dedicat lui Dumnezeu. Sa faca totul dupa voia lui Dumnezeu, asa cum spune psalmul: Vazut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururi (Psalmii 15, 8).
17. Sa nu tina rautate în sufletul sau, ci sa-l ierte imediat pe cel care i-a gresit, caci Domnul a spus: De veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc (Matei 6, 14).
18. Sa judece lucrurile cu dreptate si cu frica lui Dumnezeu. Sa nu judece pe nimeni si sa nu-si dispretuiasca aproapele pentru pacatele sale, pentru ca Domnul a spus: Nu judecati, ca sa nu fiti judecati (Matei 7, 1).
19. Sa îl certe cu dragoste pe aproapele sau, atunci când greseste. Sa-l apere pe cel nedreptatit si pe cel slab. Sa-l ajute pe cel neputincios. Sa-l povatuiasca pe cel ratacit.
20. Sa citeasca din carti sfinte, sa asculte cuvântul lui Dumnezeu si sa poarte discutii de suflet folositoare.
21. Sa-si cinsteasca parintii si sa nu vorbeasca niciodata rau despre ei.
22. Sa mearga la sfintele slujbe care se savârsesc în biserica. Sa nu se îndoiasca de minunile pe care le face Dumnezeu în toate epocile.

Daca omul traieste astfel, avându-L mereu în inima pe Hristos, va mosteni Împaratia cerurilor, care a fost pregatita pentru sfinti de la începutul lumii si pe care nadajduiesc sa o mostenim cu totii, cu harul si cu iubirea de oameni a lui Hristos, Caruia I se cuvine slava si cinstea si închinaciunea în vecii vecilor. Amin.

(Antologie de ziceri apartinând Sfântului Ioan Gura de Aur, adunate de învatatul Teodor Dafnopatis, care a trait în Constantinopol în secolul al 10-lea. Text extras din volumul “Problemele vietii”, aparut la Editura Egumenita)