Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva

Viaţa Cuvioasei Maicii noastre Parascheva din Epivata ale cărei moaşte se află la Iaşi (14 octombrie)

Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași

Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva

Rugaciunile inceptoare apoi:

Doamne miluieste (de 12 ori), Slava… Si acum….

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru.

Psalmul 142:

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Dumnezeu este Domnul si s-au aratat noua. Bine este cuvantat, cel ce vine intru numele Domnului (de 3 ori)

Tropar, glasul al 4-lea:

Pe Sfanta Parascheva cea preacinstita, mireasa cerescului si celui fara stricaciune Mire, cu bucurie sa alergam toti credinciosii a o lauda, caci ea aparatoare de la Dumnezeu s-a daruit tuturor celor ce maresc petrecerea (viata) ei si izvoraste rau de tamaduiri celor ce cu credinta cinstesc sfintele ei moaste.

Slava…Si acum…

Nici odinioara nu vom tacea noi nevrednicii, a vesti puterile tale, Nascatoare de Dumnezeu, ca de nu ai fi statut tu rugandu-te pentru noi, cine ne-ar fi izbavit dintru atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Canonul sfintei

Cantarea 1-a, glasul al 8-lea

Irmos: Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israiliteanul a strigat: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Aproape de scaunul Atottiitorului stand, o Maica, rugaciuni pentru noi adu Acestuia, ca sa dea tuturor iertare de pacate.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Otrava sarpelui band, de usa iadului m-am apropiat cu adevarat, ci tu ceea ce te desfatezi de izvorul vietii, cu rugaciunile tale inviaza-ma, preaslavita.

Slava…

Nestatornicia mintii mele si viforele necuviincioaselor mele cugetari aseaza-le Cuvioasa si ma mantuieste cu rugaciunile tale, ca sa nu ma duc in adancul iadului.

Si acum…

Viata mea toata in dulceti si viclesuguri cu adevarat s-a indeletnicit, ci tu care ai nascut pe Mantuitorul, mai inainte de iesirea mea, miluieste-ma cu rugaciunile tale.

Cantarea a 3-a:

Irmos: Doamne, cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica Ta, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni.

Valuri de tot felul de boli si scarbe, cu dureri cumplite inaltandu-se, afunda ticalosul meu suflet in pestera iadului, ci tu cu solirile tale Maica intinde-mi o mana de ajutor.

Prea Cuvioasa Maica parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Picaturi de lacrimi a scoate din adancul inimii prin care sa-mi spal necuratele patimi ale sufletului si ale trupului, cu solirile tale daruieste-mi Maica, pururea pomenita.

Slava…

Nestatornicia mintii mele si Cunoscand in mine insumi multimea pacatelor mele, fara de para si mai inainte de judecata, judecat si osandit sunt eu, ticalosul ci }ie ca Mantuitorul tuturor, fie-}i mila de mine, pentru solirile Prea Cuvioasei Parascheva.

Si acum…

Fecioara plina de dar, ceea ce ai nascut bucuria care s-a dat in dar la toata zidirea, intunericul intristarii, ce vrajmasul aduce asupra-mi ca sa ma piarda, degraba il risipeste.

Mantuieste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor.

Mantuieste din ispita vrajmasului pe robii tai, ca Ziditorul te-a aratat, o prea frumoasa fecioara, aparatoarea si pazitoarea turmei Sale.

Cerceteaza bolile noastre cu milostiv ochiul tau, caci apararea ta o avem, Prea Cuvioasa, adevarata doctorie de mantuire.

Sedealna, glasul al 2-lea:

Nestatornicia mintii mele si Facand rugaciunea ta catre Domnul, tamaduieste bolile noastre cele sufletesti si trupesti, pururea pomenita si de toata primejdia ne izbaveste, miluind pe cei ce te roaga de nevoi si de stricaciunea cea pierzatoare.

Cantarea a 4-a:

Irmos: Am auzit Doamne, taina randuielii Tale, inteles-am lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

De tanguirea cea vesnica cu mijlocirea ta, o prea frumoasa fecioara, mantuieste pe robii tai, pe cei ce au lucrat fapte vrednice de lacrimi.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cerearea robilor tai.

Ceea ce din toata inima ai iubit pe Domnul, pe mine care pentru faptele mele cele rele sunt cu totul urgisit, prin mijlocirea ta tu iarasi ma impaca.

Slava…

Fiind ranit prin cumplite sageti inveninate ale potrivnicului, plang ticaloasa soarta a sufletului meu, ci Tu, Hristoase, mantuieste-ma.

Si acum…

Ceea ce ai nascut pe doctorul Care a tamaduit rana cea mare a oamenilor, nu trece cu vederea inima mea cea care este chinuita de boli grele.

Cantarea a 5-a:

Irmos: Lumineaza-ne pe noi Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt. Pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.

Fiind cazut in groapa stricaciunilor si zicand cumplit, prin rugaciune strig catre tine, o Prea Cuvioasa Maica, nu ma lasa sa pier.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cerearea robilor tai.

Prea Frumoasa mireasa a lui Hristos cea neintinata, cu rugaciunile tale, miluieste-ma pe mine cel ranit cu ranile poftelor, stergand greselile mele.

Slava…

Nu ma lepada, Iisuse, de la fata Ta, pentru marimea indurarilor Tale, ci in dar ma mantuieste, prin mijlocirea Prea Cuvioasei Tale Parascheva.

Si acum…

Tamaduieste, Curata, neputinta sufletului meu, cercetarii tale invredniceste-ma si-mi daruieste sanatate cu rugaciunile tale.

Cantarea a 6-a:

Irmos: Rugaciunea mea voi inalta catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele, ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, ci ca lona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma!

Ticalosul meu suflet s-a facut ca pamantul neplouat, neavand putere a da roduri bune, ci picand roua milei Tale, de toata greutatea, Stapane, il vei izbavi pe el prin rugaciunile Prea Cuvioasei Tale Parascheva.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cerearea robilor tai.

Inaintand, o, suflete, vesmantul nuntii, cum vom cuteza sa intram impreuna cu chematii cei alesi in camara cea cereasca a lui Hristos? Cum nu vom fi urgisiti de Dumnezeu? Ci, o Prea Cuvioasa, cu rugaciunile tale mantuieste-ne.

Slava…

Nu primi, Stapane, a intra la judecata sluga Ta, caci daca nimeni vietuind intru aceasta lume nu se va indrepta inaintea Ta, dar eu cel ce am intrecut pe toti in pacate multe cum ma voi arata?

Si acum…

Stinsu-s-a viata mea, Stapana, in dureri si anii mei toti in suspinuri; virtutea mea, Fecioara, de multa lipsa a slabit, caci am maniat pe Dumnezeu, pe care cu rugaciunile tale imblanzeste-L spre mine.

Mantuieste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor.

Mantuieste de ispita vrajmasului pe robii tai, caci Ziditorul te-a aratat, o prea frumoasa fecioara aparatoarea si pazitoarea turmei tale.

Cerceteaza bolile noastre cu milostiv ochiul tau, caci apararea ta avem, Prea Cuvioasa, adevarata doctorie de mantuire.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cerearea robilor tai.

Inaintand, o, suflete, vesmantul nuntii, cum vom cuteza sa intram impreuna cu chematii cei alesi in camara cea cereasca a lui Hristos? Cum nu vom fi urgisiti de Dumnezeu? Ci, o Prea Cuvioasa, cu rugaciunile tale mantuieste-ne.

Slava…

Nu primi, Stapane, a intra la judecata sluga Ta, caci daca nimeni vietuind intru aceasta lume nu se va indrepta inaintea Ta, dar eu cel ce am intrecut pe toti in pacate multe cum ma voi arata?

Si acum…

Stinsu-s-a viata mea, Stapana, in dureri si anii mei toti in suspinuri; virtutea mea, Fecioara, de multa lipsa a slabit, caci am maniat pe Dumnezeu, pe care cu rugaciunile tale imblanzeste-L spre mine.

Condac, Glasul al 2-lea

Cele de sus cautand…

Cu multa postire trupul subtiindu-ti, ti-ai ridicat mintea catre Dumnezeu si viata netrupeasca in trup ai vietuit, pururea pomenita Parascheva, lepadand meterialnica tulburare, pentru aceasta acum te inveselesti cu cetele ingeresti.

Prochimen

Pomeni-voi numele Tau intru tot neamul si neamul…

Stih: Asculta fiica si vezi pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa Parintelui Tau

Evanghelia

Diaconul: Intelepciune drepti…

Din Sfanta Evanghelie de la Marcu, citire: (XI, 22-26)

Nu ma lepada, Iisuse, de la fata Ta, pentru marimea indurarilor Tale, ci in dar ma mantuieste, prin mijlocirea Prea Cuvioasei Tale Parascheva.

Si acum…

Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Aveti credinta in Dumnezeu. Adevarat zic voua ca orcine ar zice acestui munte: Ridica-te si te arunca in mare, si nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ceea ce va spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea va zic voua. Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua greselile voastre. Ca de nu iertati voi, nici Tatal vostru Cel din ceruri nu va va ierta voua greselile voastre.

Pentru rugaciunile Apostolilor Tai, Milostive…

Slava…, glasul al 2-lea

Pentru rugaciunile Prea Cuvioasei Parascheva, Milostive…

Si acum…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive…

Stihira, glasul al 6-lea:

La tine, prea frumosa fecioara Parascheva, aduc rugaciunile mele, pe aceasta asculta-le si le du inaintea Ziditorului, caci toata indrazneala de la mine s-a departat, cunoscand rautatea necuvioaselor mele fapte si a cumplitelor cugete si cuvinte, cu care milele Acestuia spre manie le-am intaratat si acum trebuindu-mi tare ajutorul Lui, a-l cere nu indraznesc, ci tu Prea Cuvioasa fii mijlocitoare.

Cu statornicie de gand s-a socotit de tine, Maica, aurul ca gunoiul, pentru aceasta pleaca inima mea cu rugaciunile tale la curata marturisire catre Dumnezeu, ca sa nu cad in cumplit adancul lacomiei.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cerearea robilor tai.

Cu frica Domnului indrageste, Maica, pornirile trupului meu, care nazuiesc fara de cale ca sa surpe ticalosul meu suflet in adancurile iadului.

Slava…

Cine ma va izbavi de focul gheenei si de intunericul neluminos, pe mine cel ce am pacatuit, vrednic de toata pedeapsa, fara numai tu, aparatoarea mea, miluieste sufletul meu cel amarat Cuvioasa lui Hristos.

Si acum…

Cu puterea ta Fecioara pe cel cumplit slabanogit pacatos sufletul meu inta- reste-l, caci m-a lasat virtutea mea, nemaipovatuindu-ma la caile Domnului.

Cantarea a 8-a:

Irmos: Pe Imparatul ceresc pe care il lauda ostile ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Cela ce infrumusetezi cetele cuviosilor cu straluciri ingeresti, Mantuitorul meu primeste rugaciunile acestora care se aduc tie pentru noi.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cerearea robilor tai.

Sufletul meu cel cuprins de spinii poftelor umple-l Prea Cuvioasa de dorul Stapanului si-l arata pe dansul aducator de roada.

Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Preasfantul Duh, Domnul

De rea credinta ereticilor si de mania vrajmasilor care ne asupresc, pazeste pe robii tai cu rugaciunile tale, Prea Cuvioasa Parascheva.

Si acum…

Grijile cele desarte departeaza-le de la sufletul meu totdeauna, Fecioara, pentru ca sa laud pe Fiul tau cu osardie.

Cantarea a 9-a:

Irmos: Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele fara de trup.

Gresit-am, Mantuitorul meu, si cu faradelegi toata petrecerea vietii am cheltuit, marturisind, Hristoase fie-ti mila de robii Tai, cu mijlocirile Prea Cuvioasei Tale.

Pe aparatorii credintei, imparatii si domnitorii nostri, pe cununa preotilor si pe tot poporul, Prea Cuvioasa Parascheva, in pace ii pazeste.

Slava…

Cei ce ne inchinam tie cu credinta, Sfanta Treime, in singura fiinta Dumnezeirii, cu despartirea Fetelor, toti sa ne mantuim.

Si acum…

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Sfinte Dumnezeule., Prea Sfanta Treime., Tatal nostru.,

Troparele: Miluieste-ne pe noi., Slava., Doamne miluieste-ne pe noi., Si acum., Usa milostivirii.,

Ectenia in care se pomenesc cei ce fac Paraclisul si sfarsitul.

Grijile cele desarte departeaza-le de la sufletul meu totdeauna, Fecioara, pentru ca sa laud pe Fiul tau cu osardie.

Exapostilaria

Lacrimile si ostenelile Prea Cuvioasei Parascheva, care a patimit pentru Tine, le aducem tie, Puternice, si ne rugam impreuna cu dansa, iarta pe robii Tai care sunt lipsiti de toata bunatatea si ne mantuieste pe noi de toate nevoile.

Megalinaria

Pilda infranarii si neincetat izvorul Moldovei, care izvoraste noianuri de vindecari, pe dumnezeiasca Parascheva cu cucernicie sa o cinstim.