Catisma XIII

Psalmul 91

Bine este sa ne marturisim Domnului, bine este a canta slava si minunile iubitei Sale Maici, pururea Fecioarei Maria! Vestiti cu minte treaza indurarile ei si toate milele ei! Strigati in strunele inimii voastre, cum s-au preamarit asupra noastra minunatele ei fapte! Barbatul neintelept nu pricepe acestea, iar cei ce o cauta, vor fi primiti ca niste cetateni ai Raiului. Iar cei ce poarta in minte si in inima dulcele ei nume, vor fi inscrisi in cartea vietii vesnice, vor fi saditi in Casa Domnului, vor inflori in curtile lui Dumnezeu.

Psalmul 92

Domnul a imparatit, cu stralucire S-a imbracat. A imbracat-o si pe preabinecuvantata Maica Sa, cu frumoasele vesminte ale tuturor faptelor bune,
ca se cuvine ca o asemenea sfintenie sa fie in Casa Lui cea sfintita de Duhul Sfant! Invata-ne si pe noi, Stapana, sa savarsim toata dreptatea, imbraca-ne sufletele cu vesmantul mantuirii, ca sa nu ramanem in afara de camara lui Iisus Hristos! Ajuta-ne noua, celor ce suntem imputinati in constiinta noastra cea curata, schimba-i fata si infatiseaz-o in soarta adevarului ceresc!

Psalmul 93

Dumnezeul razbunarilor este Domnul, ca pacatele noastre nepocaite sunt sortite dreptei Sale Judecati! Dar tu, atotmilostiva Stapana, Il indupleci si-L rogi sa fie indelung rabdator caci daca tu nu ne-ai fi ajutat cu starea ta inaintea Lui, putin de nu s-ar fi salasluit in iad sufletul nostru impietrit. Fericit este acela care intelege cu inima, mijlocirea Ta de Mama. Nu este zadarnica rugaciunea cu care se roaga tie sufletul pacatos care se pocaieste. Cerestile tale mangaieri il vor imbarbata in constiinta lui, dupa cum multimea pacatelor si duhul intunecat al deznadejdii va fugi de la el. Slava tie, Imparateasa cereasca, mantuirea pacatosilor care cauta mantuirea!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 94

Veniti sa ne bucuram de Doamna noastra, pururea Fecioara Maria, sa intampinam fata ei cu psalmi si s-o laudam in cantari duhovnicesti. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la picioarele ei, marturisindu-ne cu lacrimi pline de recunostinta pacatele noastre in fata ei. Ea va cere de la iubitul ei Fiu, de la Hristos Dumnezeul nostru, mila Sa. Ea va sta inainte la judecata lui Dumnezeu, va fi de partea noastra in timpul sfarsitului, aparand sufletul nostru, iar cu starea ei inainte ne va invrednici de odihna vesnica si fericita.

Psalmul 95

Cantati cantece noi de multumire! Cantati-i Maicii lui Dumnezeu toate marginile pamantului, vestiti printre neamuri slava ei si printre toate popoarele lumii minunile ei. Slava cereasca se oglindeste in preasfanta ei fata, blandetea si smerenia in ochii ei. Sa se veseleasca cerurile, avand inlauntru pe atotputernica Imparateasa, sa se bucure pamantul, praznuind preaslavitul ei nume!

Psalmul 96

Domnul a imparatit, se bucura cerul si pamantul, se bucura iubita Lui Maica, Preasfanta Fecioara Maria, mai mult decat toti locuitorii cerului si decat cei nascuti pe pamant, in toata Imparatia stapanirii Sale. Inchinati-va ei, toti locuitorii Raiului, Ingerii, Arhanghelii si toate puterile ceresti! Mariti pe marea noastra Imparateasa! Patriarhii si Proorocii, impletiti-i cununi de laude! Apostolilor, Sfintilor, Mucenicilor, Marturisitorilor, Feciorelnicilor, cantati-i din cantarile Sionului. Veseliti-va toti dreptii de preaslavita Stapana, marturisiti totdeauna si pretutindeni, cu inima si cu gura, pomenirea sfinteniei sale.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 97

Cantati Doamnei noastre Stapana, o cantare noua, ca lucruri minunate a savarsit in neamul crestinesc, a descoperit milele sale pana la marginile pamantului. Preaslavitul ei nume s-a auzit in toata lumea. Iar mai mult decat toti ceilalti, noi credem si marturisim ca ea a fost si va fi pentru totdeauna, preamilostiva noastra Mama, adancul milei si al indurarilor si scara la cer, corabie ganditoare cu care ne mantuim fara nici o primejdie de vesnicul potop de foc.

Psalmul 98

Domnul a imparatit, impreuna cu El s-a proslavit si Maica Lui preaiubita, care fiind mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii, sta de-a dreapta lui Dumnezeu. Mare este slava ei in Sion si in Ierusalimul cel de sus podoaba ei. Mare este lauda ei pe pamant, Biserica credinciosilor marturiseste preaslavitul ei nume in veacul veacului.

Psalmul 99

Strigati Maicii lui Dumnezeu toti oamenii credinciosi si cucernici. Rugati-va ei cu evlavie si bucurati-va de fata ei cu bucuria duhului. Apropiati-va de ea cu inima bine supusa si in umilinta inimii. Plecati-va genunchii in fata sfintei inchipuiri a fetei sale, care lumineaza cu har ceresc. Sa fim curati cu inima si ea ni se va infatisa cu pace si cu liniste, iar de la cine Imparateasa cerului isi va intoarce fata sa, din pricina impietririi inimii sale nepocaite, acela nu are nadejde de mantuire. O, Preamilostiva Stapana, pomeneste-ne si pe noi cu bunavointa ta si vrajmasia iadului va fugi de la noi.

Psalmul 100

Mila si judecata iti voi canta tie, Imparateasa cerului, voi canta mila pe care cu smerenie o caut la tine. Eu nu voi pieri, ci ma voi mantui prin tine, Preacurata Fecioara. Voi canta judecata, dupa care ma voi lipsi de bunavointa ta de Mama fata de mine, din cauza faradelegilor mele, dar voi lauda mereu in cantari preaslavitul tau nume, Stapana, si voi dobandi o adevarata odihna pentru sufletul meu. Ma voi intraripa spre bunatatea si indurarile tale si nu ma voi lipsi de asteptarile si nadejdea mea spre tine. Intareste sufletul meu slab, in credinta, nadejde si dragoste catre iubitul tau Fiu, Mantuitorul si Dumnezeul nostru, ca sa-mi daruiasca prin tine iertarea pacatelor mele.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 13, gl. 5

Cunoscand nepretuitul dar al milostivirii tale si stapanirea dumnezeiasca a puterii tale, ma rog tie cu osardie, rapeste pe robul tau din toate cumplitele necazuri si umple de bucurie inima mea, tu, ceea ce esti de Dumnezeu daruita! Vrajmasul care lupta impotriva noastra navaleste cumplit peste mostenirea ta, Imparateasa tuturor! Pierde miseliile lui, ca sa cunoasca taria ta, cu amenintarea ta cea dumnezeiasca, pierde-l cu totul. Nemincinoasa mantuire a crestinilor, mijlocitoare neclintita a pacatosilor, puternica noastra intrajutorare, acopera-ma cu aripile stapanescului tau Acoperamant si stai de fata in ceasul iesirii sufletului meu din trup!

RUGACIUNE

O, Preasfanta Doamna, Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu, Imparateasa cerului! Mantuieste-ma si ma izbaveste pe mine, pacatosul robul tau, de nedreptate, clevetiri, de toata nevoia si napasta si de moarte naprasnica. Miluieste-ma in ceasurile de peste zi, in cele de dimineata si in cele de seara si pazeste-ma in orice vreme. Ori de merg pe drum, ori de ma aflu in ceas de noapte, acopera-ma si ma apara. Apara-ma, Stapana Nascatoare de Dumnezeu, de toti vrajmasii mei vazuti si nevazuti si de orice rea intamplare. In orice loc si in toata vremea sa-mi fii mie, Maica preabuna, un zid nebiruit si o puternica aparare, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!