Catisma XIV

Psalmul 101

Doamna si Fecioara Preasfanta, asculta rugaciunea mea si strigatul inimii mele la tine sa ajunga, ca sa nu-ti intorci preasfanta fata de la mine, nici sa te scarbesti de necuratia mea. Nu ma lasa sa pier din pricina sfaturilor rele ale vrajmasilor mei sufletesti si sa nu ingadui sa-si rada de mine cu batjocuri cumplite. Cei ce nadajduiesc in tine nu se vor teme de rautatea chinurilor lor iar cei ce te lauda pe tine se vor izbavi cu rugaciunile tale de toate navalirile vrajmasului, caci tu ai purtat pe bratele tale pe Biruitorul iadului si al mortii!

Psalmul 102

Binecuvanteaza suflete al meu pe iubita Maica a Domnului nostru Iisus Hristos si toate cele dinlauntrul meu, numele cel sfant al ei. Sa nu uitam binefacerile ei, nici indurarile si milele ei. Cu darul ei pacatele noastre se iarta si bolile se vindeca. Binecuvantati-o toti locuitorii cerului si toti cei nascuti pe pamant. Binecuvantati-o si iar binecuvantati-o toate puterile ceresti!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 103

Binecuvanteaza suflete al meu pe Domnul, Care S-a marit, foarte. Binecuvanteaza suflete al meu si pe pururea Fecioara Maria, care intru mare podoaba cereasca s-a imbracat. Ca a cautat Domnul spre smerenia roabei Sale si noi, neamul omenesc, cu inima umilita o fericim! Pmenirea ei este mai dulce decat mierea, pentru sufletul meu si cuvantarea despre maretele ei minuni este mult mai dulce decat fagurul. Ea este o Mama preamilostiva, care se veseleste de noi, ca de niste copii ai ei, iar noi ca niste puisori aparati totdeauna de ajutorul ei, ca de niste aripi intinse, nu ne vom teme de rele, nici chiar in ceasul mortii, caci cu noi este Stapana noastra, cu noi este mila si ajutorul ei.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 104

Marturisiti-va Imparatesei noastre, Nascatoarei de Dumnezeu, in ceasuri calde de rugaciune si chemati cu inima simtita sfantul ei nume, cantati-i cantare si in cantari duhovnicesti, cunoscute facand cu preaslavire din neam in neam vechile si noile ei puteri si minuni. Laudati-o si preainaltati-o fecioarelor, fiice ale Sionului, ca ati fost logodite Preafrumosului Mire Ceresc, Imparatul Slavei. Inchinati-va cu frica patrunsa de evlavie inaintea fetei sale cu frumusete impodobita, ca ea tine in mainile ei vesnica mantuire pentru sufletele noastre si cine o cinsteste cu vrednicie, va primi de la Domnul o dreapta rasplatire.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 14, gl. 6

De cursele demonilor fiind clatinat, Fecioara, intareste-ma pe piatra dumnezeiestilor porunci ale Domnului nostru Iisus Hristos, ca sa nu ma inece, Curato, furtuna pacatelor si tulburarea gandurilor celor rele. Bantuiala patimilor arunca-o in adancul pierzarii, salvand neputinciosul meu suflet si milostiveste-te asupra mea, tu, care ai nascut pe Mantuitorul Cel milostiv si izbaveste pe robul tau de chinurile viitoare. Cu adevarat, mai presus de mine sunt, Curata, darurile tale cu care ii invrednicesti pe robii tai, care cu caldura te maresc si cu credinta se inchina Sfintei tale Icoane, cinstindu-o din adancul sufletului si sarutand-o cu evlavie. Numara-ma si pe mine printre ei, cu toate ca nu sunt vrednic de milele tale.

RUGACIUNE

Stapana de Dumnezeu daruita, preaslavita Maica a indurarilor si a iubirii de oameni, atotmilostiva, mijlocitoare pentru toata lumea, cu osardie alergam, noi robii tai, catre dumnezeiasca ta stare inainte, si cazand cu umilinta inaintea prealuminatei tale Icoane, ne rugam: Inalta o calda rugaciune catre Fiul tau si Dumnezeul nostru, o, preabuna Imparateasa si Stapana, ca sa ne izbaveasca pentru tine, de toata boala si intristarea si de tot felul de pacate, aratandu-ne mostenitori ai Imparatiei Sale ceresti. Ca tu, Maica pururea Fecioara, ai o negraita indrazneala catre Fiul tau si toate le poti cate le doresti, ceea ce esti una in veci buna si binecuvantata. Amin!