Catisma XV

Psalmul 105

Marturisiti-va Imparatesei, Nascatoarei de Dumnezeu, caci este buna intru indurarile ei. Cine va spune puterile ei, cine va face cunoscute toate laudele ei? Bine sporeste, o, preamilostiva Maica, noua, celor ce suntem inviforatiin oceanul lumii deserte, cu mantuirea ta. Din toata inima te rugam si cu tot sufletul te marim, auzi glasurile celor ce suspina catre tine, ajuta pe cei neajutorati, mangaie pe cei ce plang, veseleste pe cei necajiti, caci tu esti un izvor de milostivire, datator de viata pentru toti cei ce cu credinta si cu multe rugaciuni alearga catre tine. Slava tie, nadejdea noastra, care nu ne dai de rusine.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 106

Marturisiti-va Domnului, caci este bun, marturisiti-va si iubitei sale Maici, caci mari sunt milele ei asupra noastra. Caci ea ne povatuieste pe calea adevaratei intelepciuni, ne arata cararile pasnice ale adevarului ceresc, ne invata frica de Domnul si din inima care o iubeste izgoneste dragostea de lume care este vrajmasie cu Dumnezeu. Fericiti suntem noi, caci rugaciunile noastre sunt bine placute in fata ei. Oasele noastre se vor umple cu grasimea hatului ei. Sufletele cele flamande se vor satura si cele insetate se vor adapa, caci din sanul ei va izvori un izvor viu si vesnic pentru mantuirea noastra.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 107

Gata este inima mea, Doamne, gata este inima mea sa-ti cante tie laude! A cauta harul tau este mai bine decat a cauta aurul si pietrele scumpe. Milele lui Dumnezeu sunt asupra celor ce te cinstesc cu adevarat. cei ce te preaslavesc vor fi preaslaviti si vor fi mai departe de vesnica pierzare. Si cei ce te cheama in necazuri si in ispite vor fi paziti prin grabnicul tau ajutor, cand vii la noi, cu aripile intinse.

Psalmul 108

Doamna, sa nu taci laudele mele catre tine si aceasta cantare in psalmi adusa tie binevoieste sa o primesti. cauta la osteneala mea si fa-o bineplacuta tie. pazeste-ma nevatamat sub apararea dreptei tale si mangaie sufletul meu zdrobit cu bunatatea si cu mila iubitului tau Fiu, adevaratul meu Mantuitor, Domn si Dumnezeu.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 15, gl. 7

Pe preamilostivul Dumnezeu roaga-L, Fecioara, ca sa izbaveasca sufletele noastre de orice vatamare din partea sarpelui. Pe mine, care suspin, primeste-ma, Doamne, ca un milostiv ce esti, si miluieste-ma ca pe vamesul, prin mijlocirea Maicii Tale! Catre multimea milei tale alerg eu acum, dezleaga lanturile pacatelor mele; Nascatoare de Dumnezeu!

RUGACIUNE

O, preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Maica cerescului Imparat, prea buna noastra nadejde, Prunca dumnezeiasca de mai inainte de veci aleasa, nadejdea celor deznadajduiti, mantuirea pacatosilor, prietena sarmanilor, imbracamintea celor goi, celor necajiti mangaiere si bucurie, acoperitoarea celro obijduiti si tuturor celor ce sunt in necazuri sau napaste, ajutatoare si aparatoare! O, preamilostiva Doamna Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, vezi-mi nevoia, necazul si durerea mea. Ajuta-ma pe mine, saracul si neputinciosul, spurcatul si deznadajduitul, intristatul, necajitul si lipsitul de nadejde si ia de la mine tristetea, ca pe o straina. Tu stii necazul meu, dezleaga-l tu, ceea ce esti fara de prihana, dupa cum vrei si poti. Nu ma lasa sa cad in deznadejde, caci nu am alt ajutor decat numai pe Fiul tau, pe Pruncul cel mai inainte de veci si pe tine, Maica lui Dumnezeu!
O, Stapana lumii, o, imparateasa intregii fapturi, o, porumita preasfanta, privesc la minunata ta icoana cu Pruncul cel mai inainte de veci, imi plec genunchii cu suspine si cu zdrobirea inimii, imi plec capul pana la pamant, cauta cu ochiul tau cel milostiv la mine, preabuna Nascatoare de Dumnezeu si asculta, atotbuna, si nu te indeparta, ci binevoieste sa ma miluiesti si nu lepada suspinul meu, caci nimeni din cei ce alearga la tine nu iese rusinat, ci cere harul si primeste darul tau spre folosul cererii. Amin.