Catisma XVI

Psalmul 109

Zis-a Domnul Doamnei noastre: stai, iubita mea Maica, de-a dreapta mea, sfintenia si bunatatea ta Imi este placuta Mie. Drept aceea sa imparatesti cu MIne in veci. Pe sfnatul tau cap sa fie cununa nemuririi, iar stralucirea si lumina ei nu se vor intuneca in veac. O, Maica Luminii, lumineaza-ne in intunericul pacatului cu sfintenia ta si revarsa asupra noastra intelepciunea si mintea invataturii lui Hristos!

Psalmul 110

Marturisi-ma-voi Tie Doamna, cu toata inima mea si te voi preaslavi cu gura mea. Pomenirea minunilor tale ai facut-o sa fie in fiecare neam si milele tale intru adevar si dreptate. Parintele ceresc ne-a trimis legamantul Sau de pace vesnica prin iubitul Sau Fiu si tu, Stapana, ai slujit acestei sfinte si marete taine, caci cat de fericita este soarta noastra, cat de incantatoare este nadejdea noastra in tine! Slavit si minunat este numele tau in noi. Cei ce-l pastreaza in inima nu se vor inspaimanta in ceasul mortii!

Psalmul 111

Fericit barbatul care cu evlavie cinsteste pe pururea Fecioara Maria! Fericita este inima celui ce o iubeste cu inflacarare. fericit este sufletul aceluia care se satura de laudele ei. Cu rugaciunile ei va rasari in sufletul lui lumina lui Dumnezeu si Duhul Sfant ii va lumina mintea. Spre pomenire vesnica va fi un asemenea om, de auzul rau nu se va teme inima lui. Va intari Imparateasa cerului intr-insul darul sau si apararea ei si va petrece cu el in vecii vecilor.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 112

Laudati, tineri, pe Maica Domnului, laudati, batrani, numele ei cel sfant. De la rasaritul soarelui pana la apus este laudat numele ei. Chipul ei este bland si smerit. Mila ei se revarsa peste tot trupul si indurarile ei ajung pana la marginile pamantului. Slava tie, Stapana, slava si lauda crestinilor!

Psalmul 113

In ceasul iesirii sufletului meu din Egiptul lumii acesteia, sa stai, te rog, langa mine, mangaietoare cereasca! Lumineaza-l cu sfanta-ti faţă, ca sa nu-l inspaimante nalucirile diavolilor. Fii pentru el o scara catre cer si-l apara de infricosata judecata a lui Hristos, caci raspuns pe buzele sale el nu are.

Psalmul 114

Iubit-am pe Maica Domnului Dumnezeului meu si lumina darului ei m-a luminat. Inconjuratu-m-au bolile aducatoare de moarte si necazurile iadului au tabarat asupra mea. Dar ma chemat numele Mariei si s-a mangaiat sufletul meu. Pomenirea ta, Stapana, sa fie in mijlocul inimii mele si lucrarea celui viclean nu ma va vatama. Intoarce-te, suflete al meu, la lauda ei si vei dobandi o fericita odihna in viata viitoare, cand va veni Dreptul Judecator sa-i dea fiecaruia, dupa faptele lui.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 115

Crezut-am, si de aceea am inaltat slava si lauda ta, Imparateasa cerului. Tu esti paharul mantuirii si din amestecarea plina de har, ca dintr-o grasime cereasca, se satura sufletul meu. Cu binecuvantarea Rodului tau, rupe legaturile pacatelor mele si da-mi, Stapana, ajutor si putere pana la ultima mea rasuflare. Pazeste intreg si nevatamat legamantul iubirii si al pacii lui Dumnezeu.

Psalmul 116

Laudati-o pe Doamna noastra, Nascatoare de Dumnezeu, toate neamurile. mariti-o, toate popoarele, caci s-a intarit mila ei asupra noastra si cu acoperamantul ei vom fi pururea umbriti. Cei ce o cinstesc cu evlavie nu vor pieri si cei ce se roaga ei din adancul sufletului nu se vor lipsi de apararea ei de mama. Dar cei ce nu baga de seama cinstirea ei cea vrednica de sfintenie vor muri in pacatele lor.

Psalmul 117

Marturisiti-va Domnului, marturisiti-va si iubitei Sale Mame, caci in veac este mila ei asupra noastra. Indurarile ei vor dezradacina pacatul din inima si darul ei va curata constiinta noastra intinata. Sufletul care se caieste se apropie printr-insa de Hristos, iar cel ce se departeaza prin nepocainta nu va dobandi pacea vesnica cu Dumnezeu. O, preamilostiva Doamna! Ne marturisim tie cu toata inima, si te inaltam, caci tu ai fost mantuirea noastra si acum auzi-ne pe noi cei care te chemam pe tine!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 16, gl. 8

Veniti, credinciosilor, sa o marim pe Maica Ziditorului tuturor si cu glasuri de cantari sa strigam: tu, ceea ce esti pricina bucuriei, Fecioara prea buna, mantuieste cu rugaciunile tale pe cei ce te cinstesc, caci tu ai indrazneala de a milui si de a da vindecare neputintelor. Am cazut in grea slabanogire si zac chinuit de o cumplita boala. Nu mai rabd boala cumplitei mele deznadajduiri, dar Tu, Mantuitorule, Care cunosti neputinta fiecarui om si Care ca un tata pedepsesti pe cei ce cu naravul lor gresesc impotriva Ta, Tu ma ridica, pentru ca sa Te chem intotdeauna: mari sunt lucrurile Tale, Doamne, infricosate sunt cu adevarat minunile Tale, caci ii mantuiesti pe cei credinciosi cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut.
Mi-am intinat, Fecioara, din copilarie, sufletul meu cu cuvinte murdare si cu fapte rele m-am ticalosit si nu stiu ce sa fac sau unde sa alerg. Ci nu cunosc alta nadejde decat numai la tine. De aceea, eu, nevrednicul tau rob, alerg catre tine si ma rog marturisindu-ma tie: gresit-am, roaga-L pe Fiul tau sa -mi daruiasca iertarea pacatelor mele, caci in tine, preabuna, imi pun nadejdea.

RUGACIUNE

Imparateasa mea preabuna, nadejdea mea cea preasfanta, prietena orfanilor si aparatoarea strainilor, ajutatoarea celor saraci si acoperamantul celor loviti de rautati! Vezi-mi necazul, vezi-mi amaraciunea! De peste tot navalesc ispitele asupra mea, iar aparatoare nu am. Dar tu, Stapana, ajuta-ma, caci sunt neputincios. Hraneste-ma, caci sunt strain! Povatuieste-ma, caci sunt ratacit. Vindeca-ma si ma mantuieste, caci nu am alta nadejde. Nu am alt ajutor, nici alta mijlocitoare, nici mangaiere, fara numai pe tine, o, iubitoare de Dumnezeu, Maica a tuturor necajitilor si intristatilor, precum si a celor impovarati. Cauta dar, la mine, pacatosul, care zac intru rautati si acopera-ma cu prea sfantul tau omofor ca sa ma izbavesc de toate rautatile care m-au inconjurat si voi lauda pururea prea cantatul tau nume. Aliluia!