Sfântul Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești (22 iunie)

Acatistul Sfântului Grigorie Dascălu

Parintele nostru Grigorie Dascalu,s-a nascut in anul 1765, în Bucureşti. A facut studii la Scoala de la Sf. Sava si a fost tuns în monahism de stareţul Paisie la mănăstirea Neamţ sub numele Grigorie şi hirotonit ierodiacon.

A fost un implinitor al virtutilor evanghelice, talcuitor al dumnezeiestilor Scripturi si povatuitor cucernic al faptelor bune, inca din frageda varsta, cu mintea luminata si de o viata curata a deprins invatatura Duhului pe care apoi a desavarsit-o la scoala Sf. Paisie de la Neamt. Apoi, fiind iubitor de intelepciune a primit ingerescul chip al calugariei de care nu s-a despartit pana la moarte. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a chemat la treapta arhieriei spre a fi pilda vrednica de urmat pentru multi, ca acestia vazand faptele noastre cele bune sa slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri. Ca pastor de suflete s-a nevoit, si ostenindu-se cu traducerea si talcuirea sfintelor carti, iar dupa ce a suferit mai multe incercari si necazuri in aceasta viata trecatoare, s-a mutat catre Domnul la 22 iun. 1834, în Bucureşti (osemintele sunt azi la Căldăruşani) ca un adevarat aparator al celor asupriti si marturisitor al credintei ortodoxe.

Avand in vedere viata pilduitoare a invatatului ierarh Grigorie Dascalu, evlavia sa calugareasca si intelepciunea sa sfanta in pastrarea dreptei credinte si in talmacirea cuvantului lui Dumnezeu si a Sf. Parinti, pentru zidirea duhovniceasca si luminarea cinului calugaresc, a slujitorilor sfintelor altare si a poporului credincios, Biserica l-a canonizat in octombrie 2005.